Waarschijnlijk ben jij net zo een ontbijter als ik. Je weet wat je lekker vindt en wijkt hier niet snel van af. Zo ben ik nou ook. Ik vind mijn havermout lekker, dus dat eet ik ook al drie jaar lang elke ochtend. Maar ik weet een manier om jouw ontbijtje toch een beetje aan te passen! Let’s read on! Zo maak jij je ontbijt nog lekkerder!

Als echte havermout liefhebber wil ik niet snel een wijziging aanbrengen in mijn ontbijt. Afgelopen weken werd het mij aangeraden om te variëren wat betreft mijn eten. Toen heb ik andere ontbijtjes op. Ik mistte mijn ontbijt net als dat je tegen jezelf zegt dat je nooit meer chocola mag eten! Het was echt een perfect begin van mijn dag en dat was opeens weg. Nu ben ik toch weer terug bij af; mijn all-time favorite ontbijtje, havermout!

Hoe varieer je met ontbijt?

Als ik zeg havermout, betekent dit niet dat ik alleen havermout eet met water. Ik maak er namelijk echt een klein feestje van. Je kan namelijk elke dag wat anders mengen met havermout, alles blijft lekker en zo varieer je ook nog eens goed.

Blogs die je vast ook leuk vind:

Eetdagboek van de zomer 2017

Voedingsschema

Waar bestaat een goed ontbijt uit?

Een goed bakje havermout bestaat al voornamelijk uit koolhydraten. Om de dag goed te beginnen, is het slim om ook wat eiwitten binnen te krijgen. Ik meng mijn havermout dan ook met een schep eiwitpoeder. Na het water, havermout en eiwitpoeder, voeg ik een schep lijnzaad toe. Dit doe ik om voldoende vezels binnen te krijgen op een dag en een verzadigd gevoel te creëren.

Zo maak jij je ontbijt nog lekkerder!

Per dag heb je minimaal 30 gram vezels nodig en je zit al op 1/3 met een schep lijnzaad. Zelf vond ik altijd dat de lijnzaad niet echt een smaak toevoegde aan de havermout, maar daar heb ik nu een oplossing voor gevonden. Linwoods is een merk dat verschillende smaken lijnzaad op de mark heeft gebracht. Zo kan je kiezen voor appel en kaneel, cacao en moerbeien of vitamine D. Zeker met deze winterse kou is het aan te raden om extra vitamine D binnen te krijgen en dan is dit natuurlijk de ideale manier. Deze nieuwe superfoodslijn bestaat uit een mix van zaden en bessen en zittenboordevol essentiële vetzuren, vitamines en mineralen die je aan je favoriete ontbijt kunt toevoegen.

Zo maak jij je ontbijt nog lekkerder!

Vezels zijn belangrijk

Voldoende vezels binnen krijgen op een dag is belangrijk, en wel om de volgende redenen:

  • Vezels verteren niet in je lichaam, ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Mensen die problemen hebben met hun stoelgang moeten erop letten dat ze voldoende vezels binnen krijgen.
  • Voedingsvezels hebben een gunstige werking op het slechte cholesterol in je bloed. Met een goede cholesterolgehalte heb je minder kans op hart- en vaatziektes.
  • Vezels zorgen voor een langer gevuld gevoel. Ze leveren geen calorieën, maar wel vulling in je maag. Dit is vooral belangrijk als je aan het afslanken bent.
  • Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt, dit zou een positief effect kunnen hebben op het voorkomen van diabetes type 2, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond.

Zo maak jij je ontbijt nog lekkerder!

Zelf merk ik dat ik zeker voldoende vezels nodig heb voor een goede stoelgang. Daarnaast is het ook ideaal om een lekker vol gevoel te hebben na je ontbijt, dat je er weer even lang tegen aan kan!

Topping!

Oke je hebt jouw ontbijtje al lekker gemaakt met een schep lijnzaad en kan hem nu in de magnetron doen. Even 2 minuten opwarmen en klaar. Haal jouw ontbijtje uit de magnetron en meng hem nog wat aan met amandelmelk. Daarna doe ik altijd 5 plakjes banaan en 30 gram bosbessen op mijn havermout en poeder ik het af met kaneel. Ready to eat a healthy, delicious breakfast!

Zo maak jij je ontbijt nog lekkerder!