Een gezondere levensstijl hanteren, je ontbijt niet meer overslaan, 4 keer naar de sportschool in de week of een nieuwe baan, je hebt meestal wat tijd nodig om iets als gewoonte aan te voelen. Hoelang duurt het voordat iets een gewoonte wordt? Let’s read on! Zo lang duurt het voordat iets een gewoonte is!

Zo lang duurt het voordat iets een gewoonte is!

Je zult veel veranderingen ervaren in het leven en elke verandering heeft zo zijn tijd nodig om als gewoonte aan te voelen. Zo kan het dat je moet wennen aan een nieuwe baan, of aan een nieuw eetschema. Om iets volledig als gewoonte aan te voelen, gaan er minimaal 66 dagen aan vooraf. Als jij bijvoorbeeld een gezonde levensstijl wilt hanteren, en je at hiervoor alleen maar ongezonde producten, of als je in het weekend veel alcohol drinkt en je hier mee wilt stoppen, zal dit ook ongeveer 66 dagen duren voordat je lichaam/gedachte hieraan gewend is. Hoelang duurt het voordat iets een gewoonte wordt?

Het scheelt natuurlijk wel wat voor gewoonte je wilt aanleren. Het voornemen om meer te gaan sporten in het nieuwe jaar, zal bijvoorbeeld sneller gehaald worden, dan bijvoorbeeld afkicken van alcohol. Gewoonteverandering kost dus tijd. Soms kost dit een paar maanden, maar soms ook een aantal jaar. Gedragsveranderingen gaan steeds makkelijker, naarmate de tijd vordert. Na 2 tot 3 maanden kan het zijn dat een verandering steeds meer als een gewoonte aanvoelt en weet je zelfs niet beter, dan dat het onderdeel is van jouw leven.

Terugblik

Zoals jullie wellicht weten, was ik zelf een Nutella addict en kon ik zo 5 boterhammen met Nutella als ontbijt eten. Op het moment dat ik hier mee stopte en mij volledig op een gezonde levensstijl wilde richten, was het natuurlijk niet gelijk super easy. Ik weet nog dat ik weleens na het avond eten nog een boterham met Nutella ging eten. Gewoon omdat je er dan zo een trek in hebt. Dit heb ik denk wel de eerste maand ongeveer gehad, die trek. Maar na die tijd ging het steeds makkelijker. Dit betekent niet dat ik nu nooit meer Nutella eet, maar het is wel stukken geminderd met vroeger, haha!

Hoelang duurt het voordat iets een gewoonte wordt?

Dit doe je als je een dipje hebt

Ben jij al een tijdje op de goede weg, maar heb je opeens een kleine terugval? Geen zorgen, dat heeft iedereen weleens. Een terugval kan zijn dat je bijvoorbeeld een dag verkeerd hebt gegeten en het idee hebt dat je alles voor niets hebt gedaan. Soms is het goed om 2 stappen terug te doen, om vervolgens 3 stappen vooruit te zetten. Je kan hierbij ook goed je fouten evalueren en kijken waar jouw risico punten zitten. Zo kan je hiervan leren en meenemen bij de volgende fase.

We gooien het roer compleet om

Nog even ter zake, je wilt het roer compleet omgooien. Alle huidige gewoontes compleet verbannen en inruilen voor nieuwe, sportieve en gezonde gewoontes. Het streven en de doelen zijn natuurlijk super, maar is het verstandig om dit in 1 keer te doen? Ik raad het af om al je doelen als 1 geheel te willen behalen. Bouw hierbij de doelstellingen op en begin klein. Wil jij vaker naar de sportschool? Ga dan van 1 keer naar 2 keer in de week en niet opeens 4 of 5 keer per week. Wil jij stoppen met roken of drinken? Doe dit dan niet direct op 1 dag, maar bouw het af. Zo blijft het voor jezelf ook leuk, en zul je sneller kleinere doelen behalen!

Let me know what you think! PS heb jij de webshop al bekeken? Ik verkoop elke week kleding en sieraden!

Zo lang duurt het voordat iets een gewoonte is!