Zoals jullie weten, bestaat mijn ontbijt altijd uit een heerlijk kommetje met havermout! Als je goed op je eten let, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke producten de beste voedingswaarden bevatten. Zo heb ik verschillende havermout soorten onder de loep genomen, en hier komt een verassende winnaar uit! Welke havermout is het gezondst?

Welke havermout is het gezondst?

Ik heb verschillende havermout soorten met elkaar vergeleken. Zo heb ik gekeken naar de standaard varianten van verschillende winkels, maar ook naar wat nieuwere versies. Ik probeer graag nieuwe dingen uit, en zo ook de havermout van Rude Health. Om te controleren of deze havermout wel zo goed voor je was, heb ik deze vergeleken met mijn andere soorten, zoals perfect havermout van de hoogvliet en Quaker havermout.

Quaker havermout

Allereerst heb ik gekeken naar de quaker havermout. Deze all-time favorite nam ik eigenlijk altijd. De voedingswaarde van de Quaker havermout heb ik hieronder weergegeven.

Per 100 gram zitten er 375 calorieën in, waarvan 8 gram vet, 60 gram koolhydraten en 11 gram eiwitten. Persoonlijk vond ik deze havermout altijd het beste, omdat er geen rotzooi en slechte dingen in zitten. Toch wilde ik kijken wat de voedingswaarden van andere soorten zijn. Ook als je veel havermout eet in de week, ga je ook kijken naar de prijzen. Deze havermout heeft zijn prijs namelijk bijna verdubbeld. Een pak van 550 gram is nu 1,70.

Welke havermout is het gezondst?

Welke havermout is het gezondst?

Perfekt havermout

Af en toe neem ik weleens de perfekt havermout van de hoogvliet. Een voor 550 gram betaal je slechts 0,70 cent. Ook zijn de voedingsaarden gewoon prima. Per 100 gram zitten er 363 calorieën in, waarvan 6,4 gram vet, 58,7 gram koolhydraten en 12,7 gram eiwitten. Zelfs beter dan de Quaker havermout en voordeliger. Een slimmere keuze dus.

Per 100 gram zitten er 375 calorieën in, waarvan 8 gram vet, 60 gram koolhydraten en 11 gram eiwitten. Persoonlijk vond ik deze havermout altijd het beste, omdat er geen rotzooi en slechte dingen in zitten. Toch wilde ik kijken wat de voedingswaarden van andere soorten zijn. Ook als je veel havermout eet in de week, ga je ook kijken naar de prijzen. Deze havermout heeft zijn prijs namelijk bijna verdubbeld. Een pak van 550 gram is nu 1,70.

Welke havermout is het gezondst?

 

Rude Health

Ik mocht deze heerlijke havermout variant van Rude Health uitproberen. Natuurijk keek ik daarbij naar de voedingswaarden. Deze zijn echt super! En het is heerlijk dat er wat lekkere ingrediënten doorheen zitten. Per 100 gram bevat deze havermout 351 calorieën, waarvan 8,2 gram vet, 57,1 gram koolhydraten en 12,2 gram eiwitten! Echt boven verwachting! Wel een wat duurdere variant, dan de normale supermarkt havermout, 3,20 euro.

Welke havermout is het gezondst?

 

 

Welke havermout is het gezondst?

AH vezelrijke havermout grove vlokken

Deze havermout heb ik pas een keer geprobeerd en heeft goede voedingswaarden. Elke havermout is goed hoor, begrijp me niet verkeerd. Maar als je het elke dag eet, wil je natuurlijk wel degene eten waar de beste macro’s in zitten. En dan kijk je vooral naar de hoeveelheid koolhydraten, vetten en eiwitten. Hoe meer eiwitten en hoe minder vetten en koolhydraten, hoe beter de havermout in mijn ogen is. Per 100 gram zitten er 370 calorieën in, waarvan 7 gram vet, 59 gram koolhydraten en 14 gram eiwitten. Een goede havermout dus! Daarnaast is deze havermout maar 0,89 cent voor 450 gram!

Welke havermout is het gezondst? Welke havermout is het gezondst?

Welke havermout is het gezondst?

Als je de verschillende soorten havermout met elkaar vergelijkt ziet het er als volgt uit:

Type havermoutCalorieenKoolhydratenVettenEiwitten
Havermout Quaker37560811
Perfekt havermout36358,76,412,7
Rude health35157,18,212,4
AH havermout37059714

 

Welke havermout is het gezondst? Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën, komt Rude Health bovenaan te staan. Vanwege de extra toppings door de havermout komt deze soort net iets hoger in het aantal vetten. Je hebt natuurlijk ook andere varianten van Rude Health, zonder pitjes en dergelijke. Deze heeft wat minder vet, waardoor hij nog beter is dan de andere soorten havermout. Wat betreft eiwitten, komt de AH havermout bovenaan! Ook het aantal koolhydraten is van de Rude Health het laagst.

Voor welke havermout kies jij?

Om goed te bepalen welke havermout het beste is, moet je dus kijken naar welke voedingswaarden jij in je schema belangrijker vindt. Heb jij meer eiwitten nodig bij je ontbijt? Ga dan voor de AH havermout. Wil jij goed op je calorieën letten niet teveel koolhydraten binnenkrijgen? Dan zou ik voor de Rude Health havermout gaan. Daarnaast is het een stuk lekkerder als er een lekkernij door je havermout zit! Lekker smullen dus.

Welke havermout kies ik?

Als je naar de verschillende soorten havermout kijkt, zal ik af en toe afwisselen met mijn havermout. Zo probeer ik graag nieuwe soorten uit, zoals de Rude Health havermout. Zo kan ik ook mijn oordeel geven over welke versie goed en minder goed is. Ik vind het ook belangrijk dat het echt een lekker papje wordt :) Ik mix mijn havermout namelijk altijd met amandelmelk van Alpro Soya en met mijn eiwitshake van Ekopura.

De winnaar is!

De winnaar van deze havermout challenge is in mijn ogen de Rude Health. Lekker en gezond eten kan je dus echt wel combineren!

 

Welke havermout neem jij? En staat die in het rijtje?

Ps. heb jij de poll al ingevuld? Let me know!

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld