Voordat je gaat sporten is het voor de meeste fijn om wat te hebben gegeten. Sommige mensen vinden het juist fijn om op een lege maag te sporten, maar ik ben echt een voorstander van het sporten nadat ik wat gegeten heb. Maar waarom moet je wel of niet eten? En wat moet je dan eten? Read on!

 

Waarom niet eten voor het sporten?

Er wordt gezegd dat je lichaam sneller over gaat op vetverbranding als je gaat sporten op een lege maag. Sommige mensen vinden dit een fijn en goed gevoel. Ik persoonlijk niet. Als heb ik maar lichtelijk honger tijdens het sporten, gaat het 10 maal slechter. Het is een persoonlijke voorkeur.

Waarom wel eten voor het sporten?

Waarom is het verstandig om wel te eten voor het sporten? Allereerst krijg je energie van het eten, mits je de juiste producten eet. Ook heb je voedingswaarde nodig om spier op te kunnen bouwen. Als jij niks eet, kun je ook geen spier opbouwen.

Wat moet je dan eten?

De vraag is natuurlijk wat je dan moet eten voor het sporten? Maakt het nog uit wat je gaat eten? Tuurlijk maakt het uit. Waardoor presteer je beter?

Zoals jullie weten, bestaat voeding uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Wat moet je vermijden? En wat moet je juist eten?

Koolhydraten

Je spieren gebruiken glucose uit koolhydraten als brandstof. Brandstof is hetgene wat je nodig hebt om energie te krijgen om een goede workout te kunnen doen. Koolhydraten is dus een must voor een training. De juiste koolhydraatrijke maaltijden zijn bijvoorbeeld: een bakje havermout, een banaan of een plak ontbijtkoek 0%.

Eiwitten

Eiwitten zijn nodig voor de spieropbouw en spierherstel! Erg belangrijk dus. Ook zorgt het voor een verhoging van de prestaties tijdens het sporten. Persoonlijk merk ik al snel wanneer ik te weinig eiwitten op heb. Dan heb ik namelijk veel sneller spierpijn dan anders. Eiwitten zorgen ook nog eens voor de stimulatie van meer kracht en vetvrije massa. Een goed eiwitrijk maal is bijvoorbeeld een bakje kwark met fruit of een eiwitshake.

Vetten

Vetten zijn belangrijk voor langdurige sporten, zoals hardlopen. Hierbij worden de vetten langzaam omgezet in energie en dit is precies wat je lichaam op dat moment nodig heeft. Goede vetten zijn een toast met avocado of een handje cashewnoten.

Het gaat dus om de mate van sport en de variant ervan, wat je hierbij moet eten. Bedenk goed wat je doel is en pas hier je voeding op aan. Als je wilt afvallen is het niet slim om elke dag 6 handjes cashewnoten te eten. Pas dit aan naar je behoefte.

Maar wanneer moet je je maaltijd nuttigen? Hier moet je goed luisteren naar je lichaam en zelf ervaren wat je het fijnst vindt. Als ik bijvoorbeeld een benentraining heb gepland in de ochtend, neem ik mijn ontbijt niet helemaal, omdat ik dan niet fijn train. Als  een workout hebt gepland om 5 uur, probeer dan wat tussendoortjes te verschuiven naar ongeveer 4 uur, zodat je nog een redelijk volle maag hebt. Kijk goed naar de tijd wanneer je wilt sporten en pas hier je eetschema op aan.

Ik raad het aan om een tussendoortje eens half uur van tevoren te eten, en een grote maaltijd een uur van te voren. Zo heb je nog een voedzaam gevoel en kun je al je kracht gebruiken voor de workout!

X DailyDoseofDaph