Waarschijnlijk heb je de vele verhalen wel gehoord over het eten van brood tijdens het afvallen. Is dit nou wel of niet aan te raden? Of kan je brood beter vervangen? Let’s read on. Wel of geen brood eten tijdens het afvallen?

Wel of geen brood eten tijdens het afvallen?

Een veel besproken onderwerp tijdens het afvallen, is het eten van brood. De hoofdvraag is natuurlijk het eten van koolhydraten. Er bestaat tal van diëten waar koolhydraten uit het eetschema worden verwijderd. Maar waarom is dit zo? En wat heeft dit voor nut?

Veel bakkers gaan achteruit wat betreft hun broodverkopen en dit is mede ontstaan vanwege de vele kookboeken en diëten die brood verbannen uit het dagelijks voedingspatroon. Waarom raden verschillende professionals het af om brood te eten? De grootste reden om geen brood te eten is het feit dat brood zetmeel bevat (wat ook in pasta, crackers, aardappelen en rijst zit), wat is opgebouwd uit moleculen glucose. Glucose is een vorm van van suiker. Soms is het zelfs zo gek dat mensen zeggen; ‘’wie brood eet, eet in principe suiker.’’

Wel of geen brood eten tijdens het afvallen?

Redenen waarom brood wordt afgeraden

Naast het feit dat brood deels uit glucose bestaat, zijn er nog meer redenen waarom brood wordt afgeraden:

  • Brood bevat gluten. Veel mensen zouden een intolerantie hebben opgebouwd voor gluten, waardoor zij brood en andere graanproducten niet meer goed verdragen.
  • Brood uit supermarkten zou bestaan uit commerciële gistsoorten, oftewel gist dat speciaal is gekweekt om zo efficiënt mogelijk te werken. Ook hiervoor kunnen mensen een intolerantie kweken.
  • Brood bevat steeds meer broodverbeteraars als glansmiddel, kleurmiddel en conserveermiddel om het een mooi uiterlijk te geven en om ervoor te zorgen dat het langer goed blijft. Deze stofjes zijn onnodige extra toevoegingen.
  • Het graan van vroeger zou anders zijn dan het graan van nu. Doordat het brood steeds sneller op de plank moet, zijn de graangewassen steeds meer gekruist en zo bewerkt dat het zo efficiënt mogelijk te bewerken is.Wel of geen brood eten tijdens het afvallen?

Blogs to read:

De waarheid achter het eten an koolhydraten

Welke havermout is het gezondst? 

Is brood echt puur suiker?

Ik wil even dieper ingaan op het belangrijkste argument, namelijk het feit dat brood veer suiker bevat. Het is inderdaad zo dat brood voor het grootste deel uit zetmeel bestaat en dat zetmeel uiteindelijk wordt afgebroken tot glucose. Het uiteindelijke product is dus hetzelfde als dat van tafelsuiker (sacharose), maar de afbraak van het product werkt anders.

Het is inderdaad zo dat brood suikers bevat, maar de afbraak van snelle suikers is anders dan dat van brood. Als je bijvoorbeeld na het eten trek hebt in een chocolaatje of een stroopwafel, zul je even vol zitten, maar daarna weer snel trek hebben. En dan vooral in iets zoets. Na het eten van boterhammen zul je langer vol zitten en lang verzadigd blijven. Dit komt door de vezels die in het brood zitten en omdat de glucose die ontstaat meer geleidelijk aan je lichaam wordt afgegeven. Hierdoor zien we zetmeel anders dan simpele suikers.

Wel of geen brood eten tijdens het afvallen?

Is glucose slecht voor je?

Glucose is een belangrijke brandstof voor de lichaamscellen. De cellen van de hersenen kunnen zelfs uitsluitend glucose gebruiken als brandstof! Onze spieren zijn opgebouwd uit glycogeen, dat op zijn beurt weer is opgebouwd uit glucose. Tijdens het bewegen spreekt het lichaam onder andere de glycogeenvoorraad aan om te voorzien in de benodigde energie. Na het bewegen moet deze voorraad weer worden aangevuld, er is dus glucose nodig. Kortom, glucose is voor het lichaam een onmisbare stof! Zeker voor sporters is het erg belangrijk om voldoende glucose (koolhydraten!) binnen te krijgen, omdat hun spieren extra energie nodig hebben tijdens en na het sporten.

 Wel of geen brood eten?

Vroeger at ik zelf ongeveer 5 boterhammen als ontbijt, en ik geloof niet dat dat nou helemaal de bedoeling was, zeker niet als ze allemaal besmeerd zijn met Nutella, haha. Maar het eten van brood is niet schadelijk en ook niet af te raden. Jouw lichaam heeft namelijk koolhydraten nodig om hier zijn energie uit te halen. Gemiddeld moet uit een gezond dieet 45 tot 50% uit koolhydraten bestaan. Of dit nou uit brood, pasta, havermout, aardappelen of crackers bestaat, dat is aan jou. Maar brood is niet te onderscheiden van alle bovenstaande producten wat betreft voeding. Voorheen at ik ook weinig brood, met de reden dat ik in plaats van 2 boterhammen, 4 crackers kon eten, en met die visuele gedachte, vond ik het fijner om ‘ meer’ te eten dan maar 2 boterhammen. Momenteel ben ik bezig met een schema waarbij mijn lichaam weer wat meer gaat wennen aan een hogere inname van calorieën. Hierbij eet ik gemiddeld 5 boterhammen per dag Het is niet dat ik het heb gemist van vroeger maar het is wel een makkelijke manier om de juiste voeding binnen te krijgen.

Zolang je niet elke maaltijd boterhammen eet en afwisseling houdt in het beleg van je boterham is er niks ergs aan het eten van brood, ook niet bij het afvallen. Jouw lichaam heeft koolhydraten nodig en ook tijdens het afvallen, dus kies zelf maar uit waar je die koolhydraten uithaalt, zolang je maar aan die 45-50% komt.

 Wel of geen brood eten tijdens het afvallen?

 

 

 

 

Wel of geen brood eten tijdens het afvallen?