Een vraag die geregeld gesteld wordt, is: wat kun je het beste eten als je wilt afvallen? Hoeveel moet ik eten en welke porties neem ik dan aan? Hoe vaak eet ik op een dag? Vragen waar ik in deze blog antwoord op ga geven. Let’s read on! Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?

Om even simpel antwoord te geven op deze vraag: om af te vallen, moet je minder calorieën eten dan je nodig hebt op een dag. (in de meeste gevallen dan, soms moet je meer eten omdat je lichaam aan een laag calorie-inname is gewend). Om te bepalen wat je het beste kunt eten op een dag gelden verschillende regels:

  1. Kijk naar de hoeveelheid kcal.

Per lichaam en levensstijl verschilt de calorie-inname die je nodig hebt op een dag. Hier bereken je hoeveel jouw lichaam nodig heeft om af te vallen. Waarschijnlijk zal je ongeveer 500 calorieën onder je behoud zitten om af te vallen.

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?

2. Bekijk de macro’s

De macro’s zijn de hoeveelheid vet, koolhydraten en eiwitten. Probeer 2 gram per lichaamskilo aan eiwitten binnen te krijgen, 25% vet en de overige hoeveelheid calorieën in koolhydraten. Waarschijnlijk kom je dan ongeveer uit 130 gram eiwitten, 50 gram vet en 180 gram koolhydraten.

Deze blogs vind je vast ook leuk:

Meer eten om af te vallen

Voedingsschema

3. Eet wat je lekker vind

Het maakt eigenlijk niet uit wat je eet, zolang je maar in de macro’s en calorieën zit die je hebt berekend. Zo kan je ontbijten met havermout, een schepje eiwitpoeder en bosbessen, of juist kiezen voor een boterham met een omelet. Kies waar jij je fijn bij voelt, want dan houdt je het vol. Het moet geen dieet zijn, maar een levensstijl die je lang kan volhouden.

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?

4. Drink voldoende

Nederland is één van de landen waar men bezorgd is over de hoeveelheid water die we drinken. We drinken namelijk structureel te weinig. Je zou minimaal 2,5 liter water (of thee) moeten drinken per dag en hier kom je niet zo snel aan! Probeer hier op te letten door bijvoorbeeld voor elke maaltijd een glas water te drinken, je merkt ook dat je daarna veel minder snel honger hebt. Ook zie je dat je tijdens het trainen veel meer energie hebt en je sterker voelt dan ooit.

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?

5. Neem voldoende vitamines en mineralen

Naast het feit dat je gezond gaat eten, is het ook belangrijk om de juiste vitamines en mineralen binnen te krijgen. Vitamine D3, Omega 3, Magnesium en multi vitamines zijn bijvoorbeeld de juiste vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft op een dag en die je waarschijnlijk te weinig uit je voeding gaat halen. Zeker in de wintermaanden merk je dat je lichaam voldoende vitamine D3 nodig heeft en voldoende magnesium, hier kom je nu waarschijnlijk iets in te kort.

6. De timing van je eten

De een zegt dat je maximaal 3 maaltijden moet eten op een dag en de ander weer 6 maaltijden. Het maakt in principe niet uit hoeveel maaltijden je eet op een dag, zolang je maar aan de hoeveelheid calorieën komt. GA ook niet te weinig eten, dit gaat namelijk alleen maar averechts werken. Je lichaam raakt namelijk gewend aan de hoeveelheid calorieën die je eet en gaat dit opslaan als vet, omdat hij structureel te weinig krijgt. Persoonlijk vind ik het fijn om vaker op een dag te eten, dus ik verdeel mijn calorieën over 6 maaltijden.

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?

Als je wilt afvallen, focus je dan voorlopig op deze punten. Wijk ook niet af van je plan en zorg ervoor dat je door iemand een schema laat maken zodat je weet wat je kan eten. Daarnaast kan je natuurlijk ook gewoon zelf online uitrekenen hoeveel je nodig hebt, maar een houvast vind ik altijd wel fijn.

Succes!

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?

 

 

 

 

Wat kun je het beste eten als je wilt afvallen?