Ik probeer graag nieuwe sporten uit en vandaag was het tijd voor Hot Yoga! Ik heb nog nooit Yoga gedaan, laat staan Hot Yoga, haha! Dit zijn mijn ervaringen en de reden waarom je dit zeker ook een keer zou moeten doen! Let’s read on! Wat is hot yoga en waarom moet je dit zeker een keer doen? 

Wat is hot yoga en waarom moet je dit zeker een keer doen?

Het stond al een tijdje op mijn lijstje, ik wilde graag een keer yoga doen. Toen kreeg ik de vraag of ik dit bij Hot Yoga and Beauty Studio wilde doen. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen. Als je aan Hot Yoga denkt, denk je natuurlijk aan warmte. En dat was het ook, jeetje! In 1 uur verbrandt je maar liefst 600 kcal! Ik zal eerst uitleggen wat Hot Yoga nou precies is.

Wat is hot yoga en waarom moet je dit zeker een keer doen?

Wat is Hot Yoga ?

De Hot Yoga of ook wel de Barkan Methode is gebaseerd op de Bikram serie (Bikram Yogalessen duren 90 minuten en bestaan uit een vaste serie van 26 houdingen, waaronder twee ademhalingsoefeningen), echter zijn er een aantal belangrijke verschillen en toevoegingen. De les begint met een serie staande houdingen, uitgevoerd in een flow, waaronder zonnegroeten. Na deze serie zal de les altijd variëren. Zo blijft de training het lichaam en geest uitdagen. De ene dag ga je vooral aan de slag met het openen van je heupen en de andere dag bijvoorbeeld meer op buigingen.

De studio wordt verwarmd tot 38 graden met behulp van infrarood panelen. Deze manier van verwarmen voelt als warmte van de zon, daardoor ben je beter in staat om de warmte te verdragen. Je spieren worden soepeler, afvalstoffen worden sneller afgevoerd (detox effect) en juist door de enorme inspanning kom je tot ontspanning.
Voor beginners en voor mensen met (lichte) blessures zijn er een aantal aanpassingen in de houdingen gecreëerd. Zo kan iedereen van de les genieten. En je kunt dus ook altijd instromen in een les! Een instructeur helpt je verder en je zult merken dat je binnen een paar weken al resultaat zult merken.

Wat is hot yoga en waarom moet je dit zeker een keer doen?

De Hot Yoga les is een intensieve body & mind workout, waarbij mindfulness en body in control belangrijke aspecten zijn. Daarnaast verbrandt je minimaal 600 calorieën in een training! Daarnaast bereik je met inspanning, de ontspanning in de geest (echt waar).

Voorbereiding op mijn eerste les

Op de website van Hot Yoga and Beauty Studio staat duidelijk uitgelegd wat de voorbereidingen zijn van een eerste les. Het is aan te raden om voor de eerste les 15 tot 20 minuten eerder aanwezig te zijn, zodat je op je gemak kan omkleden en inschrijven voor de les. Daarnaast kan je daardoor ook eerder de zaal in en je plekje uitkiezen! Zeker als beginneling wil je natuurlijk niet vooraan op de mat liggen, haha!

Een Hot Yoga les in 40 graden, vraagt om efficiënte kleding! Een capri legging en een top is voldoende voor de les. Samen met Jill heb ik de training gevolgd, en we waren inderdaad wat eerder gekomen zodat we ons konden inschrijven en duidelijk hoorde wat de bedoeling was. Je krijgt de eerste training een handdoek en mat, de trainingen erna is het de bedoeling dat je zelf een handdoek meeneemt. Oja en een goede tip, het is de bedoeling dat je 1 uur van te voren en tijdens de les geen water drinkt. Dit zal namelijk averechts werken, zoals een vol of misselijk gevoel.

Wat is hot yoga en waarom moet je dit zeker een keer doen?

Let’s go!

15 minuten voor de les, mag je alvast de zaal in. Je mag op de mat liggen of zitten en het is de bedoeling dat je vanaf dat moment de warme lucht inademt en ontspant. Tijdens de les verteld de instructeur precies wat je moet doen, dus je hoeft niet zelf oefeningen te verzinnen of het voor te doen. Als je een bepaalde oefening niet fijn vindt om te doen, kun je die gerust overslaan. Dat is geen probleem en soms zelfs goed voor de gedachtegang en ontspanning.

Tijdens de les werd duidelijk laten zien wat welke oefening inhield. Ik heb nog nooit iets van Yoga gedaan dus ik vond het wel fijn dat dit goed werd uitgelegd. De trainer vertelde tussen de oefeningen door bepaalde weetjes over yoga en het lichaam, wat echt leuk en handig is om te weten. Hier nog een aantal tips en informatie die ik heb geleerd:

  1. Elke yoga les (overal ter wereld) start/eindigt met de houding Savasana.
  2. De meeste yogahoudingen hebben een dierennaam gekregen. Dit komt omdat in de geschiedenis de mens zich liet inspireren door de natuur en wat er om hen heen te zien was. Dieren werden hierbij vaak geobserveerd om te kijken waar zij hun energie en kracht vandaan haalde. Vandaar de vele dierennamen.
  3. Door yoga krijg je soepele gewrichten en een betere doorbloeding.
  4. Yoga is niet alleen ontspanning, maar ook inspanning. Je verbrandt namelijk 500 calorieën in een uur! Ook zorgt het voor sterkere spieren. De staande houdingen versterken onder andere je hamstrings en je quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren.
  5. Door het diepe ontspanningsgevoel, val je dieper in slaap.
  6. Yoga gaat gepaard met ademhalingsoefeningen. Door de longcapaciteit te verbeteren, vergroot je je sportprestaties.
  7. Door yoga maakt het lichaam minder van het stresshormoon cortisol aan, zodat je minder gespannen bent.
  8. Yoga zorgt voor een betere spijsvertering en zorgt dat je op gewicht blijft.
  9. Het kan helpen tegen vermoeidheid, depressie en angsten.
  10. Elke les wordt afgesloten met Namasté, ook wel: ik groet je.

Wat is hot yoga en waarom moet je dit zeker een keer doen?

Savasana is de laatste houding die je aanneemt; je eigen welverdiende rust na een les. Nog even nagenieten van de ontspanning en het voldane gevoel. Daarna is het wel de bedoeling dat je wat water drinkt om je vochtgehalte weer op peil te houden.

Ik heb erg genoten van de training en ik ga het zeker vaker doen. Je merkt namelijk echt dat je, ondanks de inspanning, tot rust komt. Daarnaast is het goed voor de balans en flexibiliteit en dat komt altijd van pas!

Wil jij ook een hot yoga sessie meemaken? Schrijf je hier in!

 

 

 

Wat is hot yoga en waarom moet je dit zeker een keer doen?