Aanstaande woensdag is het zover, we mogen weer stemmen tijdens De Waterschapsverkiezingen. Wat betekent water voor jou? Welk watertype ben jij? En waar ga je op stemmen? Let’s read on. Wat doen de waterschappen? En op wie ga jij stemmen?

Wat doen de waterschappen? En op wie ga jij stemmen?

Ik woon in Monster, op loopafstand van het strand. Elke zomer (en soms in de winter) ben ik dus lekker vaak op het strand te vinden, heerlijk vind ik dat! De ene keer een lange strandwandeling op de zondagmiddag, de andere keer lekker een terrasje pakken met vriendinnen of een kleurtje opdoen met de warme zomerdagen.

Wat doen de waterschappen? En op wie ga jij stemmen?

Wat is de reden dat jij op het strand te vinden bent? En denk je er wel eens over na dat de duinen niet alleen heel mooi zijn, maar ook heel belangrijk voor de veiligheid zijn? Het waterschap zorgt voor veilige duinen. Tijdens de waterschapsverkiezingen heb jij invloed op hoe ze dat doen. Wil je bijvoorbeeld dat het waterschap extra investeert in een duingebied waar je ook fijn kunt wandelen?

Waterschapsverkiezingen

De waterschappen beschermen ons land al eeuwen tegen water. Niet zo gek voor een land dat voor een kwart deel onder zeeniveau ligt. En dat niet alleen. Ze zorgen onder andere voor schoon water, het onderhouden van oevers en voor de juiste hoeveelheid water. Hoe ze dat doen, verschilt per Waterschap. Er zijn namelijk 21 waterschappen verdeelt over heel Nederland. Elk bestaande uit een eigen bestuur. Op 20 maart kun jij stemmen op de waterschap die het meeste aansluit op jouw ideeën. Weet je nog niet op wie je gaat stemmen? Vul dan de Stemhulp in.

Wat doen de waterschappen? En op wie ga jij stemmen?

Wist je dat?

  • Wist je dat afvalwater uiteindelijk in rivieren en meren terechtkomt? De Waterschappen maken schoon wat jij doorspoelt.
  • Wist je dat er van alles leeft, om en in de rivieren en wateren? De waterschappen zorgen ervoor dat vissen overal naartoe kunnen zwemmen en dat er een gezond onderwater leven is!
  • Wist je dat er vaak medicijnresten, mestresten en bestrijdingsmiddelen zitten in rivieren, meren en beekjes? De waterschappen zorgen voor schoon water. Door te stemmen heb je invloed op hoe ze dat doen.
  • Wist je dat onze kust bestand is tegen een storm die volgens de berekening eens in de 10.000 jaar voorkomt. Hiervoor hebben we de kust tussen Hoek van Holland en Kijkduin opgehoogd en verbreed. Een grootse operatie waarbij 20 miljoen m3 zand is opgespoten over een lengte van vijftien kilometer.
Wat doen de waterschappen? En op wie ga jij stemmen?

Welke onderwerpen komen aan bod?

Elke dag staan we onder de douche, trek je de wc door en was je de vaat af. Als dit afvalwater gaat via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap in jouw buurt. Dagelijks maken deze zuiveringen in Nederland miljoenen liters water schoon. Deze zaken worden dus allemaal door de waterschappen bepaald, en daar kan jij een handje aan mee helpen door te stemmen. Leuk om te weten: Sommige waterzuiveringsinstallaties wekken energie op tijdens het zuiveren van het water. Hartstikke milieuvriendelijk, en een goede investering! Tijdens de waterschapsverkiezingen kan je met je stem laten weten of je het belangrijk vindt dat het waterschap deze investering maakt.

Ik heb de stemhulp ingevuld op de website van de waterschapsverkiezingen en vond het moeilijker dan ik dacht. Je denkt namelijk niet elke dag na over deze vragen en beseft je dan hoeveel er eigenlijk bij komt kijken. Het zijn geen alledaagse dingen waar beslissingen over genomen moet worden.

Wat doen de waterschappen? En op wie ga jij stemmen?

Duinstapper!

Zoals ik al zei, houd ik echt van het heerlijke strand en de wandelingen door de duinen. Een echte Duinen Stapper :). Afgelopen week heb ik een heerlijke wandeling gemaakt langs de duinen met mijn vriend. Met de Beleef Route app kan je gemakkelijk gratis een route kiezen, die al helemaal is uitgestippeld. Je hoeft hem alleen aan te klikken en de app doet het werk. Je moet alleen wel zelf lopen :) haha. Ik heb ‘De Schatten van de Delfland’ gelopen, een lange tocht van 3 uur, maar heerlijk voor een vrije middag in de zon!

Kom in actie!

Woensdag 20 maart is het dan zover, weet jij al waarop je gaat stemmen? Je stem uitbrengen is van groot belang. En dan heb jij ook zeggenschap gehad in de keuzes die worden gemaakt! Veel stemplezier.