Volgend jaar gaan de vaste lasten flink omhoog. Dat heeft prijsvergelijkings-website Pricewise berekend. Een huishouden met 3 personen is volgend jaar zo’ €700 meer kwijt aan de vaste lasten. Voor een eenpersoonshuishouden ligt dit op €450. Let’s read on. Vaste lasten omhoog? 3 bespaartips voor 2019!

Vaste lasten omhoog? 3 bespaartips voor 2019!

De stijging in vaste lasten heeft verschillende oorzaken. De belangrijkste oorzaak zijn de energiekosten. Door verhoogde belastingen en tarieven gaat de gemiddelde energierekening volgend jaar met €30,00 omhoog. Maar ook de zorg-, woon-, en autoverzekering worden duurder. Daarbij komt ook nog eens dat het verlaagd BTW-tarief van 6% stijgt naar 9%. Concreet betekent dit dat de boodschappen, de kapper en een treinkaartje volgend jaar duurder worden.

Tips die je helpen besparen op de vaste lasten

De kans is groot dat ook jouw vaste lasten volgend jaar toenemen. Hoog tijd om eens naar jouw huidige uitgaven te kijken. Wat kan ik doen om te besparen? Hieronder bieden we een aantal tips die helpen besparen op 3 belangrijke kostenposten: verzekeringen, energie en de boodschappen

1. Besparen op de verzekeringen

De zorgverzekering, een woonverzekering en autoverzekering. Maar ook een uitgebreide reisverzekering, aanvullende tandartsverzekering of een tablet verzekering: we proberen ons tegenwoordig voor elk risico te verzekeren. Maar is dat wel zo verstandig? Hieronder een aantal tips.

 • Voorkom oververzekering. Schrap onnodige verzekeringen die je vermoedelijk toch niet gebruikt. Denk aan een smartphone verzekering of een doorlopende reisverzekering
 • Verzeker alleen zaken die je zelf niet kunt betalen.
 • Voorkom dubbele dekking. Zo kan jouw zorgverzekering al medische kosten in Europa dekken. Je hoeft dit dan niet aan te zetten in je reisverzekering.
 • Vergelijk regelmatig de prijzen en stap over
 • Heb je vrijwel nooit klachten? Verhoog dan het eigen risico van je zorgverzekering

Vaste lasten omhoog? 3 bespaartips voor 2019!

2. Besparen op energiekosten

De energietarieven gaan volgend jaar verder omhoog. Een gemiddeld gezin gaat wel €30,00 per maand extra betalen. Wat kan ik doen om te besparen op gas en stroom?

 • De beste tip is: verbruik minder energie! Zet de thermostaat een graadje lager, hang de was aan een waslijn i.p.v. in de droger en douche eens iets minder lang
 • Vergelijk energieleveranciers en stap over: energie aanbieders werken met speciale welkomstbonussen tot wel €300. Wanneer je elk jaar switcht van leverancier profiteer je ieder jaar weer van zo’n bonus.
 • Kies voor duurzame energiebronnen. Gas wordt steeds duurder, en stroom juist goedkoper. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een prima investering.

Vaste lasten omhoog? 3 bespaartips voor 2019!

2. Besparen op internet en TV

Bijna iedereen heeft wel een abonnement voor internet en TV. Dit kost al gauw €50,00 per maand. Aan de hand van de volgende tips kan je ook hier mogelijk wat geld besparen.

 • Kies een alles in één abonnement. Dit is goedkoper dan losse diensten afnemen
 • Kies geen supersnel pakket als je dit niet nodig hebt. Een normale gebruiker heeft aan 50 Mb/s meer dan genoeg. Een duur pakket van 200 Mbit is dan niet nodig
 • Combineer ook je mobiele telefonie abonnement. Heb je bijvoorbeeld Internet en TV van KPN? Overweeg dan ook je mobiele abonnement hier te nemen. Je hebt dan recht op extra’s zoals korting op je rekening of gratis zenderpakketten
 • Vergelijk internetprijzen en stap over. Er zit vaak wel €10,00 of meer verschil tussen vergelijkbare pakketten. Dat is snel verdiend!