Het is natuurlijk al super als je aan een sport doet, maar er zijn sporten die vallen onder het rijtje voor de optimale gezondheid. Wil jij weten welke? Lees snel verder!

Je kunt natuurlijk elke dag wat oefeningen thuis doen en opletten op wat je eet, maar als jij van een sport een plezierige bezigheid kan maken, brengt dit veel meer voordelen met zich mee. Dit is de top 10 sporten voor een optimale gezondheid!

Voetbal

Wie kent het in Nederland niet? Tenzij je als keeper speelt of gewoon niet veel wilt lopen ben je tijdens het voetballen constant in beweging. Zeker voor middenvelders is het niet vreemd dat ze aan het einde van een wedstrijd meer dan zeven of acht kilometer hebben gelopen. Het is eigenlijk hardlopen en sprinten, maar voor veel mensen wel veel leuker.

 

Circuittraining

Probeer circuittraining als je snel calorieën wilt verbranden en toch ook nog spieren wilt kweken. Een type van deze training is constant wisselen tussen cardiovasculaire machines, vloer-apparatuur en krachttraining, en dat allemaal tijdens dezelfde sessie! Houd het tempo hoog en pauzeer niet te lang tussen de stations. Juist door niet lang uit te rusten is het mogelijk om snel een goede conditie te krijgen. Een andere populaire vorm van circuittraining die uit Amerika is over komen waaien is de Boot Camp training, waarin de deelnemers naast het high-impact cardiovasculaire werk ook bezig zijn met lunges, squats, zijwaartse bewegingen, pullups en pushups.

 

Squash

Hoewel squash spelers op hun hoede moeten zijn dat ze niet in het gezicht worden geraakt met het racket van de tegenstander, is squash een relatief veilig spel voor beginners. Het mooiste van squash is dat ervaren squash spelers meer dan 1000 calorieën per uur kunnen verbranden tijdens lange rally’s en het constante sprinten naar alle hoeken van het veld. Flexibiliteit is een must voor squash succes en daarnaast is uithoudingsvermogen ook belangrijk. Squashen kan zowel iemands snelheid en onderlichaam versterken.

Tennis

Wanneer je squash vergelijkt met tennis dan merk je dat het een iets rustigere versie van bijna hetzelfde spel is. Een sport die je op bijna alle leeftijden kan doen met minder risico op letsel, een sport die je kan spelen op een rustig tempo. Tennis vereist de flexibiliteit, uithoudingsvermogen, spierkracht en snelle reflexen van squash, maar het is voor iedereen mogelijk om te beginnen met tennis. Volgens de Internationale Tennis Federatie verbrandt je met 30 minuten tennis meer calorieën dan tijdens het fietsen, op een roeimachine, of op de golfbaan. Het hardlopen, sprinten, serveren, en volleyen verlagen voor tennisspelers het risico op hart- en vaatziekten. De constante beweging bouwt spieren en houdt je flexibel. Je hebt de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te spelen.

 

Roeien

Roeiers zijn in staat om kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen zonder dat ze afhankelijk zijn van eventueel gevaarlijke gewichtsoefeningen zoals mensen die met gewichten bezig zijn. Voor degenen die geen toegang tot een boot hebben zijn de roeimachines die we bij veel sportscholen terugvinden een goed alternatief voor een full-body training die slanke, sterke spieren opbouwt. Hoewel je niet zoveel calorieën verbrandt als met squash blijft roeien een gezonde en beproefde activiteit voor mensen die snel fysiek fit willen worden.

 

Zwemmen

Je hoeft de meeste zwemmers op de Olympische Spelen maar te zien en dan weet je gelijk dat zwemmen goed is voor het lichaam. De grootste voordelen van zwemmen zijn de cardiovasculaire training en spieruithoudingsvermogen die het biedt. Vooral interval training kan zeer effectief zijn bij het bevorderen van gewichtsverlies en krachttraining. Zwem twee keer de lengte van het zwembad zo snel als je kunt, stop dan om op adem te komen, en herhaal dat een paar keer.

 

Fietsen

Fietsen is de koning van alle duursporten. Fietsen trekt vaak voormalige hardlopers die verder letsel aan gewrichten willen voorkomen maar toch ook hun spieruithoudingsvermogen willen behouden. Helaas train je bij fietsen geen flexibiliteit of het bovenlichaam. Hierdoor is het vaak nodig om toch nog iets anders te doen als je het hele lichaam wil trainen.

 

Hardlopen

Hardlopers verbranden veel calorieën. Hoe langer en verder je rent, hoe meer brandstof je verbruikt. Rennen traint echter het bovenlichaam niet en geeft weinig flexibiliteit. Stressfracturen, spierblessures en gewrichtsproblemen zijn een echt probleem, dus een goede warming up is erg belangrijk. Hardlopen en joggen zijn goedkoop en kunnen door bijna iedereen worden gedaan. Hardlopers komen vaak buiten, vaak zelfs dagelijks.Hierdoor hebben ze vaak geen vitamine D-deficiëntie (die we krijgen van de zon).

 

Klimmen

Klimmen biedt een indrukwekkend anaerobe ervaring, korte energie uitbarstingen, gevolgd door lange periodes van statische rust. De afwisseling bouwt lange, slanke spieren die niet zo groot worden als de spieren die mensen krijgen door gewichtheffen. Een nadeel aan klimmen is dat het uitsluitend anaeroob is, het doet dus niet veel voor het hart.

 

Boksen

Door de boksring heen dansen is een aanzienlijke cardiovasculaire training terwijl het spieruithoudingsvermogen en de kracht die nodig is om te stoten voorziet in een totale, full-body training. Als je nog net iets extra’s wilt probeer dan een kickbokstraining.

Doe jij aan lichaamsbeweging? Super! Maar doe je dan ook nog eens één van deze sporten? Dan ben je helemaal een topper! Haha nee elke vorm van lichaamsbeweging is er 1, dus wees sowieso trots op jezelf als jij je elke dag weer wat aan lichaamsbeweging doet!

Tips and tricks? Let me know in a comment!

X DailyDoseofDaph