Afvallen. Je doet er alles aan en soms zelfs iets teveel. Ja dat kan ook. En dan werkt het averechts. Er zijn verschillende tekenen die aangeven dat je echt te weinig eet! Let’s read on! Tekenen dat je écht te weinig eet!

Tekenen dat je écht te weinig eet!

Je bent goed van start gegaan bij het afvallen en de eerste kilo’s zijn verloren! Het gaat lekker, maar toch voel je je niet heel top. Moe, suf en weinig energie. Zelfs een beetje chagrijnig. Waar komt dit door? Een grote kans dat je te weinig eet. Het afvallen moet passen bij je levensstijl en lang vol te houden zijn. Maar hoe kom je erachter dat je te weinig eet?

Bij het afvallen komen niet alleen lichamelijke, maar ook mentale aspecten om de hoek kijken en de vraag blijft altijd: hoe combineer je dit met je drukke levensstijl? En hoe blijf je in balans? Hierbij komt altijd 1 probleem duidelijk naar voren: Te weinig eten! 

En wat je vaak zult zien bij dit soort gevallen: de mensen zelf zullen niet vinden dat ze te weinig eten (ik ben hier zelf 1 van, haha)

Wat is normaal?

 

Wat is een normale hoeveelheid eten? Voor de een is dat anders dan voor de ander. Zo kan een heel slank persoon zeggen dat hij/zij zoveel eet op een dag en niet aankomt, terwijl dit in proportie helemaal niet zo veel is. De ander die wat voller is, zal het raar vinden dat hij/zij aankomt omdat er zo weinig naar binnengaat op een dag, maar als je het echt allemaal bijhoudt, het toch boven het behoud uitkomt.

Oftewel: voor de een is het net weer wat anders dan voor de ander. Een goede richtlijn voor vrouwen, is het behoud-niveau van ongeveer 2.000 calorieën. Dat houdt in dat je lichaam op 2.000 calorieën niet aankomt en niet afvalt.

Als we dit begrijpen en inzien dat ‘normaal eten’ voor iedereen anders wordt gezien, begrijp je ook waarom sommige mensen niet doorhebben dat ze echt te weinig binnenkrijgen op een dag. Zo weinig dat je lichaam niet optimaal kan functioneren zoals het hoort te doen.

Blogs die je wellicht ook leuk vindt:

Alles wat je moet weten over eiwitten

7 tips om goed af te vallen

Tekenen dat je écht te weinig eet!

Symptomen van te weinig eten

Bij te weinig eten, verschijnen er verschillende symptomen die duiden op dit fenomeen. Zo kun je vaak heel moe en futloos zijn, valt je haar wellicht uit en heb je het vaker en sneller koud.

Moe

Eten bevatten calorieën en calorieën zijn elementen van energie die je lichaam gebruikt om te functioneren. De hoeveelheid die je nodig hebt is afhankelijk van veel factoren maar gemiddeld komen mensen uit op een behoefte van meer dan 1.400 calorieën per dag om alleen je lichaam te laten functioneren als je in bed zou liggen. Dat betekent dat met elke andere activiteit die je op een dag doet je al meer dan 1400 calorieën per dag nodig hebt. En ik neem aan dat je niet heel de dag alleen maar in bed ligt.

Minder dan 1400 calorieën per dag eten resulteert in een tragere stofwisseling en dat betekent dat je lichaam zuiniger omgaat met de energie die binnen komt. Oftewel: je zult niet veel energie hebben om allerlei dingen te ondernemen. Daar heeft je lichaam simpelweg geen energie meer voor. Je zult je constant moe en suf voelen, allemaal om ervoTekenen dat je écht te weinig eet!or te zorgen dat je het overleeft op zo’n lage hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt.

 

Haaruitval

Natuurlijk is het niet raar als je haar verliest, dit gebeurt immers elke dag. Maar valt het je op dat hier een grote stijging in zit, in de hoeveelheid haar dat je verliest? Dan moet je je eens afvragen of dit wellicht met je eetpatroon te maken heeft. Veel voedingsstoffen zijn nodig om een gezonde haargroei te behouden, wanneer je te weinig eet; calorieën, eiwitten, biotine, ijzer en andere vitamines en mineralen, dan is de kans groot dat je niet voldoende van deze voedingsstoffen binnen krijgt en kan haaruitval voor komen.

Vaker en sneller koud hebben

Ben jij een echte koukleum? Wellicht is het iets in je systeem, maar te weinig eten kan hier zomaar iets mee te maken hebben. Dit komt neer op een benodigde hoeveelheid calorieen die je nodig hebt om je lichaam warm te houden. Iets wat bij mij ook erg ter sprake was. Ik heb het al snel koud, maar op het moment dat je te weinig eet, reageert je lichaam hier nog eens 10 x zo snel op.

Tekenen dat je écht te weinig eet!

 

 

 

Conclusies trekken?

Nu kun je natuurlijk niet zo zwart-wit lijnen trekken dat het een met het ander te maken heeft, maar het zijn wel punten om over na te denken. Zo kan je wellicht je calorie-inname checken en kijken wat de juiste hoeveelheid voor jouw lichaam is. Daarnaast moet je nagaan (of vragen aan je naaste) of je de laatste tijd wat chagrijniger bent geweest of echt geen fut meer had om naar de sportschool te gaan?

Is dit het geval? Wijzig dan iets in je voedingsschema. Zoals ik in mijn vorige blog heb verteld, is het soms zelfs het geval dat je meer moet eten om te kunnen afvallen. Je lichaam raakt anders in spaarstand en hierbij val je helemaal niets meer af.

Luister dus goed naar jezelf en vooral naar anderen. Die zien sneller de veranderingen! Tekenen dat je écht te weinig eet!

 

X Dailydoseofdaph

Volg jij mij al op Instagram of Facebook?