Ben jij net begonnen met je dieet? Laat alles vallen en stop er direct mee! Waarom stoppen met diëten? Stel jezelf eerst de vraag waarom je begonnen bent met het dieet en wat je lange termijn doelstelling is. Stop met je dieet!

Ik ga dit heel mijn leven volhouden!

Net gestart met een dieet, en het gaat lekker! Je weet zeker dat dit gaat lukken. Stel je zelf 1 vraag.

Ga je dit heel je leven volhouden?

Waarschijnlijk niet. Een dieet is namelijk niet iets wat je heel je leven vol kunt houden. Nu denk je waarschijnlijk, maar dit is helemaal niet mijn bedoeling. Nadat ik mijn kilo’s kwijt ben, wil ik weer gewoon eten.

En dit is precies waar het fout gaat. Als je aan een dieet begint, is waarschijnlijk de reden dat je een paar kilo kwijt wilt. Daarna ga je weer normaal eten. Maar wat is normaal eten? Dat is je oude eetpatroon. De reden waarom je die extra kilootjes had in the first place.

Als jij stopt met je dieet, zullen die kilo’s er binnen de kortste keren weer aanzitten.

Geen persoonlijk dieet

Het risico van een dieet is het feit dat een dieet niet gebaseerd is op jouw lichaam en levensstijl. Met deze gedachte in je achterhoofd, weet je dat de kans klein is dat dit dieet gaat werken. Voor een optimaal afvalschema, met blijvend resultaat, is het belangrijk een schema te laten maken dat aansluit op jouw levensstijl. Lichaamssamenstelling, lichaamstype, leefpatroon en persoonlijke doelen en wensen zijn de basis van jouw levensstijl. 

 

Tekort aan de juiste voedingsstoffen

Als jij wilt afvallen, zul je waarschijnlijk minder gaan eten dan je lichaam nodig heeft. Minder eten is nog een understatement. De meeste diëten zijn crash-diëten, die het minste resultaat naar boven brengen! Te weinig calorieën levert automatisch te weinig voedingstoffen op. En je lichaam heeft alle voedingsstoffen hard nodig. Zonder deze voedingsstoffen en te weinig calorieën zal je lichaam in een spaarstand gaan en dit werkt averechts. Tijdens een spaarstand, wordt alle voeding vastgehouden, omdat je lichaam weet dat hij lang moet wachten op de volgende maaltijd.

Daarnaast heb je tijdens het crash-dieet continue een hoog insuline-gehalte. Deze moet juist laag zijn, wil je afvallen! De cirkel doorbreek je niet met een korte termijn doel. 

Stel een lange-termijn doel op

Op korte termijn zal je waarschijnlijk wel wat kilo’s verliezen, maar zodra je hiermee stopt, vliegen de kilo’s er weer aan. Stel een lange-termijn doel in, waarbij je weet dat je dit de rest van je leven kan volhouden. Zo zal het proces misschien iets langzamer gaan dan wenselijk, maar heeft het uiteindelijk wel het resultaat waar je naartoe wilt gaan.

Stop met je dieet

Een crash dieet volgen is dus een heel slecht plan. Niet goed voor je gezondheid, en je schiet er op de lange termijn helemaal niets mee op. De allereerste prioriteit is dat je je insulinespiegel naar beneden moet brengen, om mogelijk te maken dat er vet verbrand kan worden. Dit kan alleen als je wat aan je gewicht doet. Jazeker, erg tegenstrijdig, maar zo werkt het wel. Je moet dus die vicieuze cirkel doorbreken. Dit kan alleen met veel werk en nog meer wilskracht. Laat ik hier eerlijk in zijn: Je krijgt het niet voor niets, maar de uiteindelijke beloning van alle werk en inspanning zal gigantisch zijn.

Om af te vallen, tenminste op een duurzame manier, moet je de strijd aangaan met 3 elementen die allemaal met elkaar in verband staan. Eén voor één aanpakken heeft geen zin. Deze drie elementen zijn:

  • Gezond en gevarieerd eten, in de juiste hoeveelheden
  • Lichaamsbeweging, eventueel aangepast aan jouw lichamelijke mogelijkheden
  • Gewicht verminderen, wat een logisch gevolg is van de eerste twee punten

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld

[socialpoll id=”2428835″]