Snel nog 5 kilo afvallen voordat de zomerdagen en vakantie gaat beginnen? Lees dan deze tips en je bent verzekerd van een strak zomer lichaam! Snel 5 kilo afvallen doe je zo! Deel 2: beweging (Deel 1: voeding)

Snel 5 kilo afvallen doe je zo! Deel 2: beweging

De zomer is net begonnen, maar je kunt natuurlijk nog wat laatste kilootjes verliezen voordat je op vakantie gaat. Allereerst draait het afvallen om voeding (Lees Deel 1: Voeding) en om beweging.

Als jij je voeding op orde hebt, is het tijd om na te denken over de juiste workouts voor jouw killerbody. Elk lichaam is anders opgebouwd en heeft een andere aanpak nodig om kilo’s te kunnen verliezen. Natuurlijk draait het om de aantal calorieën in de zin van ‘ afvallen’ , maar je wilt wel je spieren behouden en de juiste vormen benadrukken. Daarom hier tips om op de juiste manier kilo’s te verliezen.

Snel 5 kilo afvallen doe je zo! Deel 2: beweging

Waarom verbrand je meer als je sport?

Om in te zien wat sporten met je vetverbranding doet, moet je eerst weten hoe je lichaam de dagelijkse hoeveelheid aan calorieën gebruikt.

70% van de energie die opgenomen wordt via voedsel, wordt gebruikt om te ademen, ons hart te laten kloppen en onze hersenen en andere organen te laten werken. Kortom, een groot deel van de energie wordt gebruikt om ons te laten leven zonder enige vorm van inspanning. Van de overige 30% wordt 10 a 15% gebruikt voor de spijsvertering. De laatste 15 a 20% wordt gebruikt voor alle andere fysieke inspanningen: sporten, staan wandelen, lopen, bewegen etc.

 

Wat als je weinig beweegt?

Bij mensen die weinig bewegen wordt heel weinig energie verbuikt door spieren. Bij actieve mensen is dit ongeveer 20% en bij inactieve mensen 8%. Als de inactieve mensen meer energie binnenkrijgen, dan dat ze verbranden, wordt dit overschot omgezet in vet.

Om het energieoverschot te verminderen kun je ervoor kiezen om te gaan diëten (dus minder eten), of je kunt meer gaan bewegen. Het grote probleem met diëten is dat kilo’s er vaak snel weer aankomen wanneer gestopt wordt met het dieet, ook wel het jojo-effect genoemd. Mensen die meer bewegen hebben minder last van dit effect en kunnen meer eten zonder aan te komen. Daarom werkt het vaak goed om meer te gaan bewegen als je wilt afvallen.

Snel 5 kilo afvallen doe je zo! Deel 2: beweging

Hoe pak je dit op de juiste manier aan?

De mogelijkheden om meer te gaan bewegen zijn oneindig. We hebben een aantal simpele mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Probeer erachter te komen in welke bezigheid jij de meeste plezier uithaalt. Dan is bewegen namelijk nog makkelijker en haal je hier ook weer meer energie uit.

You might like:

Snel 5 kilo afvallen doe je zo! Deel 1: voeding

Welk eten laten staan als je wilt afvallen?

Snel 10 kilo afvallen doe je zo 

 

Hoe beweeg je meer op een dag:

 • Moet je ergens dicht bij huis zijn? Pak de fiets of ga lopen.
 • Bel je veel? Ga in het vervolg rondlopen met de telefoon in je hand.
 • Loop voor die ene brief apart naar de brievenbus (en combineer het niet met supermarkt-bezoek)
 • Neem de trap in plaats van de lift
 • Maak wat vaker schoon in huis, of ga buiten in de tuin aan het werk
 • Was zelf je auto
 • Stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stuk. Bus gemist? Loop vast door naar de volgende halte.
 • Loop op het werk langs je collega ipv te bellen of emailen. Ditzelfde geldt ook voor familie en vrienden, ga er langs ipv ze te bellen!
 • Ga dansen, dit kan zowel thuis zijn op je favoriete muziek, of in de kroeg met vrienden.
 • Ga vaker zomaar even wandelen, om je gedachten op een rij te zetten of bijv. tijdens de lunchpauze, om een frisse neus te halen.
 • Zit je veel achter de pc? Neem een actieve ipv uitgezakte houding aan, hiermee train je de spieren van je rug en zie je er tegelijkertijd actiever en zelfverzekerder uit dan wanneer je hangt.

 

Sporten om af te vallen

Natuurlijk erg voor de hand liggen, maar sporten is DE manier om af te vallen. Als je lichaam op een dag 1.400 calorieën nodig heeft om de dagelijkse bezigheden te voltooien en je eet hierbij 1.700 calorieën, zit je op een overschot. Sport jij een uurtje erbij en verbrand je nog eens 400 calorieën extra? Dan val je af!

Toch zijn sommige mensen liever tegenstander, dan voorstander van sporten. Begin met een sport, waarbij jij veel plezier hebt. Kies samen met een vriendin een leuke sport uit en ga dit samen beoefenen, zoals tennis of samen naar de sportschool. Daarnaast is het een goed plan als je voor fitness kiest, om een fitness-schema op te laten stellen, zodat jij precies weet wat je moet doen als je bijvoorbeeld naar de sportschool gaat.

Sporten volhouden en leuk maken doe je zo

Beginnen met sporten

Wil jij starten met sporten, maar weet je niet hoe? Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je voor jezelf wat workout producten in huis halen en thuis wat oefeningen doen, of kun je een abonnement nemen op de sportschool en hier via een schema werken. Zelf raad ik aan om via de sportschool te gaan sporten. Je hebt net weer een extra stok achter de deur, zeker als je dit samen met een vriendin gaat doen. Daarnaast krijg je veel hulp in de oefeningen en sta je er niet alleen voor.

Of je nu kiest voor zelfstandig sporten of voor sporten onder begeleiding, het belangrijkste van allemaal is: begin rustig en stel jezelf realistische doelen.

Wil je bijvoorbeeld vaker gaan hardlopen? Start dan met een kort rondje van ongeveer 3 kilometer. Bouw dit langzaam op en luister naar je lichaam. Zo kan je binnen de kortste keren misschien wel 1- kilometer lopen. Ook bij hardlopen is het nog leuker als je dit samen met een vriendin doet. Elkaar aanmoedigen is de beste motivatie om door te gaan.

http://www.facebook.com/dailydoseofdaph

Sporten Volhouden

Het starten met een sport is meestal het probleem nog niet. Dat begint bij het volhouden. Haak jij al weer snel af na een maandje sportschool? Motivatie om door te gaan is dan the key! Bedenk bijvoorbeeld dat onvoldoende bewegen de kans op hart- en vaatziekten en andere welvaartsziektes aanmerkelijk verhoogt.

Daarnaast geldt, als je sport neemt je humeur toe en zul je je fitter en vitaler voelen, val je ‘s avonds makkelijker in slaap en wordt je ‘s ochtends makkelijker wakker. En waarschijnlijk het belangrijkste van allemaal, je gaat er gezonder en uiteindelijk slanker uitzien! Echter om deze voordelen zelf te ervaren zul je eerst en vooral zelf de stap moeten zetten om echt en serieus aan de slag te gaan.

 

 

 

Welke sporten zijn geschikt om af te vallen?

Sporten kun je onder verdelen in cardio (hardlopen, fietsen, zwemmen etc.) en krachtsport (met name spiertrainingen).

Krachttraining is de meest effectieve vorm van sporten als je wilt afvallen. Kies vooral voor krachttraining van de grote spiergroepen, de benen en rug/schouders. De voordelen van krachttraining beperken zich niet alleen tot de calorieën die je verbrandt tijdens het sporten. Na krachttraining is er namelijk sprake van een afterburn effect. Tot 39 uur na de krachttraining gebruiken je spieren nog calorieën.

Hieronder vind je een overzicht van enkele sporten en de hoeveelheid calorieën die je er mee kunt verbranden.

Aantal calorieën per uur (voor een persoon van 70 kg, wie zwaarder is, verbrandt meer):

 • Hardlopen – 300-450 Kcal p. uur
 • Wandelen – tot 300 Kcal p. uur
 • Zwemmen – tot 600 Kcal p. uur
 • Fietsen – 300 tot 400 Kcal p. uur
 • Krachttraining – 400 Kcal p. uur
 • Boksen – tot 700 Kcal p. uur
 • Squash – tot 600 kcal p. uur
 • Tennis – tot 500 kcal p. uur
 • Roeien – tot 550 kcal p. uur
 • Dansen – tot 400 kcal p. uur

Weet jij al welke sport je gaat doen? Of ben jij al actief bezig met een sport? Hoe behoud jij je motivatie? Let me know! Snel 5 kilo afvallen doe je zo! Deel 2: beweging

Daphne Sonneveld X Dailydoseofdaph

PS. Wil jij een gastboog schrijven op mijn website of heb jij een super verhaal wat je wilt delen? Let me know!