Je komt tegen een plateau en valt niet meer af. Wat kan je nu doen? Ik ben begonnen met Reverse dieting. Waarom? Let’s read on. Reverse dieting: wat is het en waarom doe ik het?

Reverse dieting: wat is het en waarom doe ik het?

Vanaf maart ben ik begonnen met Reverse dieting. Zoals jullie wellicht in mijn andere blogs hebben gelezen, zat ik op een plateau en viel ik niet af. Ik heb alles geprobeerd maar niks werkte. Nu heb ik weer een schema bij Sam laten maken waarbij ik de eerste vier weken een reverse dieting doe.

Wat is reverse dieting?

De reden waarom je op een plateau komt of juist weer aankomt, is dat je metabolisme zich tijdens een dieet aanpast. Je lichaam gaat steeds meer energie besparen bij de ‘basisactiviteiten’. Ook verlies je over een lange periode van calorie waarschijnlijk ook wat spiermassa. Dat alles zorgt ervoor dat je in rust steeds minder calorieën verbrandt. Je kunt dus minder eten zonder aan te komen.

Daar komt reverse dieting om de hoek kijken. Waar je bij een normaal dieet de calorieën steeds verder verlaagt, gaat het aantal hier juist langzaam omhoog (denk aan 150 calorieën per week). Op die manier krijgt je lichaam de kans om zich weer aan de nieuwe hoeveelheid energie aan te passen en uiteindelijk bijvoorbeeld weer boven de 2000 uit komt.

Je metabolisme herstelt zich geleidelijk aan weer. Omdat dat allemaal zonder grote sprongen gaat, zit je nergens met een enorm overschot aan calorieën. Dat betekent dus ook dat je niet opeens veel vet op gaat slaan! En zo voorkom je dat het eind van jouw dieet op een enorme teleurstelling uitloopt. Je komt hooguit 1 kilo aan en kan na deze tijd van reverse dieting ook weer met een schoon lei beginnen met afvallen.

Reverse dieting: wat is het en waarom doe ik het?

Waar beginnen we?

Mijn calorie-inname zat ongeveer op zijn dieptepunt; 1500 calorieën. Ik viel niet af en had nul energie. Er moest iets gebeuren. Nu is mijn schema aangepast naar 1950 calorieën in de eerst week, waarbij eiwitten en vetten de komende 4 weken gelijk blijven, alleen de koolhydraten worden steeds verhoogt. De eerste week verloopt prima, ik heb veel meer energie en ik ben 0 kg aangekomen! Dat is een goed teken. Het langzaam opbouwen werk dus fijn voor mij. Ook vind ik 1950 calorieën nog reuze meevallen.

Reverse dieting: wat is het en waarom doe ik het?

Volgende stap; 2050 calorieën!

De volgende stap is 2050 calorieën. Elke week wordt de hoeveelheid verhoogt, tot ik op 2250 uitkom. Een flinke stijging, zeker als je van 1500 afkomt. Deze week zit er een kleine verhoging in de hoeveelheid havermout, een cracker ruil ik in voor een appel, en in de avond mag ik een schepje muesli door mijn kwark doen, samen met de nootjes. Wel fijn een keer om lekker veel te eten.

Next week, next step

Deze week mag ik weer wat hoger, 2150 staat op de planning! Nu mag ik wat crackers inruilen voor nog een boterham. Ik eet echt nooit meer brood dus dat is nu wel wennen. Wel weer lekker hoor. Ik merk op sommige dagen dat ik wat consequenter moet zijn met mijn eten. Dan merk ik om 4 uur dat ik nog allebei mijn tussendoortjes moet eten, maar dat doe ik ook wel hoor! Ik houd mij goed aan de calorie-inname.

Reverse dieting: wat is het en waarom doe ik het?

Laatste week en bijna op vakantie!

De laatste week mag ik maar liefst 2250 calorieën eten. Ik ben lichtjes aangekomen maar dat kan ik begrijpen. Ik ga nu twee weken op vakantie, dus het is fijn dat mijn lichaam gewend is aan zoveel calorieën. Nu moet ik dit natuurlijk wel volhouden op vakantie.

Ik zal jullie hierna een update gegeven over het vervolg traject waarbij ik weer ga afvallen. Stan Tuned!

Reverse dieting: wat is het en waarom doe ik het?