Als je wilt afvallen, struin je waarschijnlijk eerst het internet af over de juiste wijze waarop je dit gaat aanpakken. Je hebt een aantal punten opgeschreven en weet zeker dat dit gaat werken! Maar welke tips en tricks moet je nou geloven en wat niet ? Mythes van afvallen

Mythes van afvallen

Het plan om af te vallen heb je al een tijdje en je bent het internet afgegaan voor de juiste wijze. Dit gaat werken! Maar wat moet je nou precies geloven wat online staat?

Zo zijn er een aantal mythes, waar veel mensen zich aan vasthouden, maar die eigenlijk helemaal niet werken. Wat zijn deze mythes?

Mythes afvallen

Je mag geen vetten eten

Vet maakt je dik, dus je skipt vet uit je voeding. Logische gedachte toch? Toch is dit niet de bedoeling. Natuurlijk moet je wat ongezonde vetten uit je voeding schrappen, zoals patatjes en chips bijvoorbeeld. Het is belangrijk om verzadigde vetten en transvetten te verminderen tijdens het afvallen. Onverzadigde vetten zijn daarentegen wel nodig voor een gezonde werking van het lichaam. Onverzadigde vetten zijn; vis, groenten, olijfolie en ongezouten nootjes. De reden hiervan is het feit dat onverzadigde vetten een verzadigd gevoel geven, zorgen voor een laag cholesterol en hierbij een kleinere kans op hart- en vaatziektes.

Oja nog een kleine tip; als ik een handje nootjes eet, heb ik veel minder trek in andere lekkernijen, zoals chocola of zoetigheid. Dit is dan ook mijn manier om hier van af te blijven. ­čÖé

Heel weinig calorie├źn eten, zodat ik snel afval!

Ook dit is een mythe waar je niet veel van moet geloven. Toen ik net begon met afvallen, was dit namelijk ook mijn doelstelling. Weinig binnen krijgen, zodat je snel afvalt. Toch houdt dit een keer op. Je lichaam gaat namelijk in een spaarstand. Het krijgt te weinig voeding binnen. Op het moment dat er dan wel iets aan voeding binnenkomt, gaat je lichaam dit vasthouden voor het geval dat het weer heel lang duurt voordat het iets voedzaam krijgt.

Ook gaat je stofwisseling achteruit, omdat je lichaam langer met een bepaalde hoeveelheid voeding moet doen. Op den duur kan je hier zelfs weer van aankomen! Probeer als je gaat afvallen ongeveer 300 a 400 calorie├źn onder je behoud te zitten. Voeg vervolgens 1 refeed-dag toe in de week. Dit is een dag dat je rond je behoud zit en hierbij iets meer koolhydraten eet. Zo krijgt je lichaam wel elke week nog het idee dat het genoeg voeding binnenkrijgt!

Ik ga zo min mogelijk koolhydraten eten

Koolhydraten zitten in rijst, aardappels en brood. Zoals vele verhalen te ronde gaan, zouden teveel koolhydraten niet goed voor je zijn. Toch is het van belang om genoeg koolhydraten te eten. Je lichaam gebruikt namelijk de koolhydraten als energie voor de dag. Hoe minder koolhydraten je eet, hoe minder energie jij hebt om de dagelijkse bezigheden uit te voeren. Ook zal het sporten, minder gaan. Het gevolg: je verbrandt over de dag veel minder calorie├źn. Als je doel is om af te vallen, kan je dus beter meer koolhydraten eten en vervolgens meer calorie├źn verbranden dan minder koolhydraten en minder verbranding. Het is een wisselwerking!

Ik neem wel een cola-light!

Een cola-light bevat misschien minder calorie├źn dan een gewone cola, maar de cola-light bevat ┬ámeer zoetstof dan suiker. Deze vervanging is dus niet zo goed als dat de fabrikant doet geloven.

Lees altijd goed de verpakkingen voordat je in een marketingtruc trapt!

Fruitsappen zijn gezond, want er zit fruit in

Ook de fruitsappen doen geloven dat ze heel gezond zijn. Niets is wat het lijkt. De fruitsappen bevatten namelijk veel suiker en smaakstoffen. Al deze sappen zijn geconcentreerd. Wat betekend dat alle vitamines al uit de fruitsap verdwenen zijn. Als er iets gezonds in zou zitten, is dat er dus ook al uit. Kies daarom eerder voor een appel of een handje aardbeien. Je lichaam is langer bezig om deze te verteren. Dit zet je lichaam aan het werk en geeft daarbij een groter verzadigd gevoel.

Een shake is een goede maaltijdvervanger

Er wordt vaak gedacht dat eiwitshakes een goede maaltijdvervanger zijn. Als je een klein beetje research doet naar de eiwitshakes, zie je dat een gemiddelde shake zo een 100 calorie├źn bevat. Een maaltijd als ontbijt, lunch of diner moet ongeveer uit 400-500 calorie├źn bestaan. Geen optie om deze als maaltijdvervanger te gebruiken. Een eiwitshake is ter aanvulling op de eiwitinname. Zo neem ik na een training mijn eiwitshake. Dit is een makkelijke manier om je lichaam snel van eiwitten te voorzien na een zware workout.

Maaltijden overslaan om af te vallen

Veel mensen vinden het handig om alle calorie├źn over 3 maaltijden te verspreiden. Toch is het slimmer om minstens 5 a 6 keer te eten op een dag. Zo zet je namelijk je lichaam de hele dag door aan het werk. Als jij 6 uur lang niks aan het eten bent, gaat je stofwisseling achteruit en gaat je lichaam je spiermassa verbranden.

Als je deze tips in mind houdt tijdens het afvallen, gaat het zeker goedkomen! Heb jij meer tips voor dit rijtje? Let me know!

En heb jij je al ingeschreven voor de blogs? Onderaan staat de inschrijving. Wil jij een voedingsschema op maat? Hier kan je je inschrijven

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld X