De zomer is weer voorbij en daarbij is ook het tennisseizoen afgelopen. Na dit seizoen switch ik meestal van workout routine. Wat ik anders doe? Let’s read on! Mijn workout routine van de afgelopen tijd!

Mijn workout routine van de afgelopen tijd!

Ik combineer nu 4 jaar lang tennis met fitness en dit bevalt mij goed. Toch is het altijd best lastig om deze twee sporten te combineren. Beide sporten vragen veel energie en kunnen op een gegeven moment tegen elkaar werken. Zo wordt je van krachttraining minder snel en werk je niet veel aan je conditie. Dit heeft een averechts effect op mijn tennisspel. Mijn workout routine van de afgelopen tijd!

Je bouwt wel extra spieren op en hebt meer kracht om te gebruiken op de tennisbaan, maar het trager worden werkt niet goed mee. Dit heb ik afgelopen seizoen goed gemerkt tijdens mijn wedstrijden. Nu (achteraf, een beetje laat, i know) heb ik besloten om volgend jaar mijn fitness meer te richten op conditioneel, om mijn tennisspel te verbeteren.

Daarnaast zorgt tennis zelf niet voor het opbouwen van spieren, meer voor het afbreken. Dit werkt natuurlijk ook niet goed mee voor je fitnessdoel.

Mijn split voor het jaar is als volgt: Van oktober tot maart richt ik mij volledig op fitness en daarbij tennis ik twee keer per week om dit goed te onderhouden en omdat het natuurlijk gezellig is! Vanaf maart tot september ligt de focus meer op tennis en onderhoud ik mijn fitness door 4 keer per week een andere split te gebruiken tijdens het trainen.

Mijn workout routine van de afgelopen tijd!

Split van de zomer

In de zomer is mijn split als volgt:

  • Maandag legday – gericht op hamstrings en billen
  • Dinsdag tennis
  • Woensdag tennis en rug/schouders
  • Donderdag legday – gericht op hamstrings billen en bovenbenen
  • Vrijdag – tennis
  • Zaterdag tennis en rug/schouders
  • Zondag tennis of fullbody

In de zomer speel ik ongeveer 8 a 9 toernooien, waarbij je gemiddeld 4 a 5 wedstrijden speelt in de week. Dit is natuurlijk redelijk veel om ook nog eens te combineren met 4 keer fitness in de week. Daarnaast train ik voor de tenniswedstrijden gemiddeld nog 3 keer per week. Soms iets teveel van het goede en dat heb ik ook zeker deze zomer gemerkt.

Mijn workout routine van de afgelopen tijd!

Herhalingen?

In de zomer zit ik altijd in mijn cut-fase, wat inhoudt dat ik aan het afvallen ben. In deze periode probeer ik in de training wat meer op herhalingen te richten en wat minder op super zware gewichten. Zo blijven mijn spieren wel gewend aan het gewicht en de energie die het kost, maar richt ik mij wat minder op kracht. Mijn herhalingen zijn ongeveer 12 tot 15 per ronde.

Mijn workout routine van de afgelopen tijd!

Veranderingen

Nu de zomer voorbij is en het tennisseizoen zijn einde nadert, ben ik weer langzaamaan wat veranderingen aan het doorvoeren in mijn schema. Zo richt ik mij weer wat meer op fitness en probeer ik hier weer nieuwe dingen in uit. De hoeveelheid herhalingen en het trainingsschema zal ook weer iets aangepast worden. Wel wil ik mij meer blijven richten op de grote spiergroepen. Vroeger trainde ik vaak ook triceps, borst en biceps apart. Dit probeer ik nu te pakken tijdens het trainen van mijn rug/schouders.

Het is belangrijk om telkens te blijven veranderen in het soort trainingsschema dat je hanteert. Zo kom je er namelijk achter wat wel en niet werkt voor jouw lichaam en waar je je dus het beste op kunt focussen.

Wat voor trainingsschema hanteer jij? Mijn workout routine van de afgelopen tijd!

X Dailydoseofdaph

Volg je mij al op Instagram of Facebook?