De laatste tijd is er veel ophef geweest over de ‘what the health’ documentaire op Netflix. Om een eerlijk oordeel te geven, heb ik de documentaire bekeken. En dit is hoe ik erover denk. Let’s read on! Mijn kijk op de ‘What the health’ documentaire

Mijn kijk op de ‘What the health’ documentaire

Begin 2017 kwamen de makers van Coswpiracy met een nieuwe documentaire. ‘What the health’ over de effecten van vlees- en zuivelconsumptie op de gezondheid. Het eten van vlees en zuivel zou voor veel ziektes zorgen! Maar wat is nou waar en wat is mijn kijk op deze documentaire?

Tijdens het kijken van deze documentaire zat ik af en toe zelfs te lachen van de onzin die verteld werd. Je zou van het eten van vlees, sneller kanker of suikerziekte krijgen, dan van het eten van vet eten of voeding met veel suikers. Waar kwam dit vandaan?

Is vlees goed of slecht voor je?

In de documentaire is naar voren gebracht dat er een verband bestaat tussen het eten van rood- en bewerkt vlees en het krijgen van dikke darmkanker. In de documentaire wordt gesteld dat dit een causaal verband is, terwijl dit niet zo naar voren gebracht moet worden. Er is een verband, maar dat betekent niet dat het causaal, oftewel een oorzaak-volg, is.
Mensen die vegetarisch of veganistisch eten, eten vaak automatisch meer groenten, fruit, volkoren graanproducten en noten. Deze voeding brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee en dit zal misschien minder slecht zijn voor je lichaam dan vlees of vis. Vaak wordt het eten van groente in onderzoeken niet meegenomen, waardoor er een overschat gezondheidseffect uit onderzoeken volgt vanuit het niet eten van dierlijke producten. Dit gezondheidseffect kan ook komen doordat mensen juist meer groente binnenkrijgen!
Mijn kijk op de 'What the health' documentaire

Aannames!

Ik vind dat de documentaire vooral zwart-wit gericht is en veel aannames worden gemaakt die niet duidelijk onderbouwt zijn. De documentaire is gemaakt door Kip Andersen, een veganistische activist die écht heel graag wil dat zo veel mogelijk mensen plantaardig gaan eten. Dan haalt hij natuurlijk alleen dokters in beeld die precies datgene vertellen waar hij in gelooft. Geeft dit een reeel beeld? In mijn ogen niet. Volgens de dokters krijg je namelijk sneller kanker, huidziektes, diabetes en zuikerziektes door het eten van vlees en vis, dan door bijvoorbeeld het eten van vettig eten. De juiste onderbouwingen zijn er niet en wat er wordt gezegd, is allemaal in het meest voordelige van de veganistische.

You might like:

Combipakket voeding en fitness

Snel 5 kilo afvallen doe je zo: Deel 1 Voeding

Wat zijn eiwitten? 

Van vet wordt je dik!

Ook weer zoiets moois. Van koolhydraten wordt je niet dik, van vet eten wel. Dit gaat DIRECT naar je vetopslag. Nou, zoals iedereen tegenwoordig weet, vet maakt niet dik, mits je dit met de juiste hoeveelheden per dag eet. Als koolhydraten op zich niet dik maken, dan doet vet dat dus ook niet, zolang je onder je caloriebehoefte blijft.

Mijn kijk op de 'What the health' documentaire

De gebruikte onderzoeken

Een slecht punt van de documentaire vind ik dat het heel subjectief en zwart wit bekeken wordt. De maker van de documentaire is zelf veganistisch en vervolgens word er alleen maar gesproken met specialisten en onderzoekers die zelf veganistisch zijn. Dit maakt het zo onbetrouwbaar! Waar zijn de onderzoeken die het andere standpunt bevestigen?

Ook is er veel gebruik gemaakt van retrospectief onderzoek. Mensen hebben allerlei aandoeningen gekregen en men vraagt dan terug in de tijd: “Heb je vlees gegeten? Heb je eieren gegeten?”. Dit is een slechte manier om een causaal verband aan te tonen, omdat de oorzaak van de aandoening ook aan de 1000 andere dingen had kunnen liggen die de proefpersonen hebben gegeten of aan zijn blootgesteld.

Omdat de makers hun standpunt willen bevestigen is het makkelijk om de oorzaak van aandoeningen maar op het eten van dierlijke producten te gooien. En dát leidt tot ‘confirmation bias, oftewel: vertekening omdat je meer waarde hecht aan resultaten die jouw standpunt bevestigen (en minder waarde aan onderzoeken die tegen jouw standpunt ingaan).

Onzin, onzin, onzin!

Het eten van één ei staat gelijk aan het roken van vijf sigaretten. WIE GELOOFT DIT NU! Een ei bevat eiwitten en draagt bij aan een gezonde levensstijl, vol vitamines en mineralen. Ik wil niet zeggen dat je nu alleen ei moet eten, maar een ei vergelijken met een sigaret die totaal geen gezondheidsvoordeel met zich meebrengt, is absurd.

Wat is wel goed aan de documentaire?

Ik vind het heel goed om de inname van dierlijke producten te verminderen. Ik denk dat dit ook veel voordelen met zich meebrengen. Ten eerste voor het milieu en de welzijn van de dieren. Dit wordt dan ook aangekaart in de documentaire en blijft zeker een goed punt! Een vegetarisch en veganistisch voedingspatroon kan heel gezond zijn, maar daarvoor moet je je er wel goed in verdiepen. Oreo’s zijn ook veganistisch, maar als je de hele dag oreo’s naar binnen gooit maakt je dat niet gezonder!

Wanneer je de inname van dierlijke producten wat vermindert en deze gaten aanvult met alternatieven als peulvruchten, volkoren granen, noten en meer groente zal dit je gezondheid zeker goed doen! Je krijgt op deze manier meer vitaminen en mineralen binnen. Balans in je voeding is daarvoor heel belangrijk en door meer te variëren in je voeding zal dat je gezondheid dus goed doen. Maar, een klein aandeel dierlijke producten in je voedingspatroon is gewoon gezond!

Mijn kijk op de 'What the health' documentaire

Conclusie

Ik vind het zeker goed om af en toe minder vis, vlees en zuivel te eten. Maar ik denk dat vlees of zuivel niet meer bijdraagt aan het krijgen van kanker of suikerziekte, dan over het algemeen ongezond leven of eten. Zoek het eerst bij het eten en bij de levensstijl die je hanteert, voordat je hier naar kijkt. Zoek het eerst in de basis en hecht vooral NIET teveel waarde aan deze documentaire.

PS. Dit is mijn kijk op deze documentaire. Je kan hier natuurlijk anders over denken en ik vind het ook fijn om andere gedachtes te horen!

 

Wat vind jij van deze documentaire en wat voor beweringen er worden gemaakt? Ik ben benieuwd. Mijn kijk op de ‘What the health’ documentaire

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld

[socialpoll id=”2427338″]