Je bent van plan om te gaan cutten, wat betekent dat je met je calorie-inname onder je onderhoud zit. Om je training hierop aan te passen heb je besloten om je meer te richten op herhalingen, dan op kracht. Is dit verstandig? Let’s read on! Meer herhalingen tijdens cutten? Ook om meer calorieën te verbranden?

Meer herhalingen tijdens cutten? Ook om meer calorieën te verbranden?

Je bent aan het droogtrainee en dus doe je meer herhalingen. Dat is iets wat veel wordt gezegd in de sportschool. Maar is het ook echt nodig om meer herhalingen te doen tijdens het cutten?

Als je wilt gaan cutten, heb je twee doelen voor ogen: vet verliezen en spiermassa behouden. Gaan deze twee doelen samen? En hoe pak je dit aan?

Meer herhalingen tijdens cutten? Ook om meer calorieën te verbranden?

Wat is nodig om vet te verliezen?

Om vet te verliezen, moet je een energietekort creëren, waarbij je bijvoorbeeld meer verbrandt dan je binnenkrijgt, of minder calorieën moet eten. Beide strategieën leiden tot hetzelfde effect: een energietekort.

Je kan prima afvallen zonder anders te eten. Of dit verstandig is, is het tweede. Je kan bijvoorbeeld ook afvallen als je je calorieën verspilt aan chips. Zo kan je de hele dag 5 zakken chips eten en nog steeds afvallen, omdat je onder je calorie-inname zit. Toch krijg je dan de verkeerde voeding binnen en heb je kans dat je spier verliest en niet zo slank eruit gaat zien als je gewenst had.

 

Daarnaast kan je dus ook afvallen zonder te trainen. Maar ook dit heeft niet mijn voorkeur. Je traint namelijk om een lichaam te creëren waar je trots op kan zijn en waar je blij mee bent. Daarnaast zorgt het trainen voor een voldaan gevoel en vind je hier je ontspanning in.

Meer herhalingen tijdens cutten? Ook om meer calorieën te verbranden?

Wat moet je doen voor spieropbouw?

Vetverlies is 1 onderdeel van het afvallen. Tijdens het cutten wil je niet alleen vet verliezen maar ook spiermassa behouden of zelfs opbouwen.

Waar je op moet letten:

  • De juiste voeding, zodat de bouwstoffen aanwezig zijn om spiermassa te kunnen bouwen.
  • Voldoende rust: zodat je lichaam de tijd heeft om de bouwstoffen te gebruiken.
  • De juiste trainingsprikkel: zodat je lichaam gestimuleerd wordt om spiermassa op te bouwen.

De juiste trainingsprikkel?

Je kunt nog zoveel crunches doen om buikspieren te kweken, maar het werkt niet altijd zoals je denkt. Je moet je lichaam stimuleren zodat het spieren gaat opbouwen. Daarom moet je niet alleen tijdens het bulken, letten op het opbouwen van je spieren, maar ook tijdens het cutten.

Je wilt je lichaam zo stimuleren dat het spieren gaat opbouwen. Daarom wil je ook tijdens het cutten blijven focussen op spieropbouw. Doe je dat niet dan vergroot je de kans dat je spiermassa verliest. Dat is het laatste wat je wilt.

 

Hoeveel herhalingen moet je doen voor spieropbouw?

Je hoort weleens van de volgende vergelijking: 1 tot 6 herhalingen is goed voor kracht, 6 tot 12 herhalingen voor spiermassa en 15+ voor herhalingen. Toch is het niet zo zwart-wit. Het is waar dat het aantal herhalingen invloed heeft op de veranderingen in je lichaam. Uit onderzoek blijkt dat tot 6 herhalingen inderdaad gericht is op kracht en vanaf 6 tot 15 gericht is op spieropbouw. Dus vanaf 6 herhalingen kun je al spieren opbouwen. Maar probeer niet boven de 15 herhalingen te komen, want dan is het meer conditie dan spieropbouw.

Bekijk het uit dit voorbeeld: Stel je hebt net 4 maanden getraind in de bulkfase en je hebt je spiermassa hierbij opgebouwd. Tijdens het trainen zorgde je ervoor dat er elke keer weer een uitdaging was en je elke week meer gewichten wilde squatten en meer kilo’s kon bankdrukken. Je lichaam heeft spieren opgebouwd om steeds zwaarder te kunnen trainen. Want dat vraag je van je lichaam. Op het moment dat jij gaat cutten en je gebruikt minder zware gewichten, zijn alle opgebouwde spieren niet meer nodig om deze gewichten op te kunnen tillen. Op dat moment zal je lichaam de spieren langzaam weer laten gaan. En dit is natuurlijk niet de bedoeling!

Meer herhalingen tijdens cutten? Ook om meer calorieën te verbranden?

Probeer tijdens de bulkfase op herhalingen van 6 tot 10 te zitten en bouw hierbij de gewichten op. Tijdens de cut is het aan te raden om tussen de 12 en 15 herhalingen te zitten en iets minder zware gewichten te gebruiken, maar maak het niet makkelijk voor je zelf. Zorg voor de uitdaging!

 

Verbrand je meer calorieën bij meer herhalingen?

Je doet meer herhalingen, je beweegt meer en hierbij zou je meer calorieën verbranden? Het exacte verschil in energieverbruik tussen 8 en 15 herhalingen is erg lastig te bepalen omdat:

  • Hoe meer herhalingen je doet, hoe lichter het gewicht wordt dat je gebruikt.
  • Hoe minder herhalingen je doet, hoe meer sets je uitvoert omdat je toch nog een bepaalde hoeveelheid werk moet verrichten om te blijven groeien.
  • Hoe minder herhalingen je doet hoe minder lang je spieren onder spanning staan tegenover meer herhalingen.
  • Hoe meer herhalingen je doet hoe sneller je de herhalingen doorgaans uitvoert omdat je minder gewicht gebruikt.
  • Er een verschil is in energie verbruik tussen oefeningen. Je verbrandt met 12 herhalingen squat niet net zoveel energie als met 12 herhalingen unilaterale bicep curls. Bij een squat zijn veel meer spieren betrokken.

 

Uit onderzoek blijkt dat het verschil tussen 8 en 15 herhalingen per oefening lijdt tot een verhoging van de verbranding met 10 calorieën. Meer herhalingen uitvoeren omdat je dan sneller vet verliest, hoef je niet te doen. Het lijdt tot zo een kleine verhoging, dat dat niet de moeite waard is.

Hulp nodig bij een passend voedingsschema ?

Heb je hulp nodig bij het maken of oppakken van een voedingsschema die past bij jouw levensstijl en hoeveelheid activiteiten die je uitvoert per dag/ week? Dan ga ik graag samen met je aan de slag om een schema te maken. Daarnaast maak ik ook fitnessschema’s die passen bij het soort fase waarin je zit. Of je nu net begint met fitnessen, de cut-fase of bulk-fase ingaat. Alles sluit daarbij aan bij het voedingsschema. (Combi-pakketMeer herhalingen tijdens cutten? Ook om meer calorieën te verbranden?

X Dailydoseofdaph

Instagram of Facebook?