Dit komt je misschien bekend voor: je probeert al een tijdje af te vallen en dit gaat in het begin goed. Je eet wat minder en sport wat meer. Maar dan kom je op dat moment, dat je tegen het plateau aan zit. Wat nu? Let’s read on! Meer eten om af te vallen?!

Meer eten om af te vallen?!

Je probeert al een tijdje af te vallen en dit gaat in het begin er goed! Je eet wat minder en bent meer gaan sporten. De eerste kilo’s zijn eraf en je zet door. Tot het moment dat het even stil staat. Geen probleem, je verlaagt je calorieën nog een beetje en je verliest nog wat kilo’s. Maar dan merk je dat je calorie-inname wel erg laag is. Je wordt suffer, je hebt weinig energie en begint chagrijnig te reageren.

Daarnaast heb je veel honger en totaal geen energie meer om überhaupt aan de sportschool te denken. De gedachte van het afvallen gaat nog steeds door je hoofd, maar je weet echt niet meer wat je moet doen.

Meer eten om af te vallen?!

Er klopt iets niet!

Huh? Maar waarom val je nou niet meer af? Logisch nadenken: je onderhoud is 2.000 calorieën. Dit betekent als je onder de 2.000 calorieën zou zitten, je zou moeten afvallen. Maar waarom werkt het niet altijd zo?

Op het moment dat jij gaat afvallen en je eet bijvoorbeeld 1.500 calorieën op een dag, verlaag je daarbij ook je stofwisseling. Je lichaam raakt steeds meer gewend aan de hoeveelheid calorieën die het binnenkrijgt. Blijkbaar is er minder te eten, dus gaat je lichaam ook mindere verbranden, zo kun je langer door op wat je hebt.

Meer eten om af te vallen?

Met diëten of afvallen, verlaag je je calorie-inname, zodat je die extra kilootjes verliest. In het begin zul je snel afvallen. Niet alleen het vocht, maar ook omdat je minder binnenkrijgt dan je lichaam op behoud zet. Als je een tijdje 500 calorieën minder hebt gegeten, kom je vanzelf stil te staan en word je eigenlijk gedwongen om nog minder te eten. Tot je natuurlijk tegen een minimum aan kijkt.

Met omgekeerd diëten ga je juist wat meer eten zodat je een sterkere “basis” hebt om te minderen in calorieën mocht dat nodig zijn. De bedoeling is dat je langzamerhand steeds wat meer calorieën toevoegt aan je voeding tot je voor je gevoel op een goede basis zit. Dit zou rond de 2.000 calorieën kunnen zijn.

Natuurlijk is het een eng idee dat je meer moet gaan eten om af te vallen, maar later merk je echt meer verschil en ben je blij met de keuze.

Geloof me, het werkt

Geloof me, ik ben hier momenteel zelf ook mee bezig. Het werkt. Ik liep tegen een plateau aan waarbij ik niet meer aan het afvallen was, en nog steeds weinig calorieën binnenkreeg. Daarnaast had ik echt minder energie. Ik wil er alles aan doen dat het wel werkt en sta overal voor open. Dus heb ik mij hierin verder verdiept.

Het stappenplan ziet er als volgt uit: elke week (4 weken lang en wellicht langer) verhoog je je calorie-inname met 100 a 150 calorieën. Haal deze calorieën de eerste drie weken uit koolhydraten. De vierde week mag je hier extra vetten aan toevoegen. Zo ben ik vanaf 1.700 naar 2.100 gegaan. De eerste twee weken zou je zelfs kunnen afvallen. Vervolgens bestaat er wel een kans dat je iets aankomt, omdat je net boven je behoud gaat zitten. Mijn gewicht was gelijk gebleven en mijn vetpercentage met 0,5% verlaagt! Een goede vooruitgang en wat meer energie.

Ik ga nu nog iets verhogen in het aantal calorieën, tot een maximum van 2.400. Op dat moment ga ik weer omlaag, zodat mijn lichaam een boost heeft gehad en weer wat calorieën kan afbouwen.

Meer eten om af te vallen?!

Te lang hetzelfde?

Het is af te raden om langer dan 4 a 6 weken hetzelfde te eten met dezelfde hoeveelheid calorieën. Je lichaam raakt hier namelijk aan gewend en dan gaan er geen veranderingen plaatsvinden in je lichaam.

Het is niet de bedoeling dat je opeens ongezonde dingen gaat eten om aan je calorieën te komen. Probeer wel de juiste voeding binnen te krijgen. Mijn advies? Probeer het een maandje uit en bekijk het resultaat. Kom je aan? Bouw de calorieen weer af! Voel je je energieker en is je gewicht gelijk gebleven? Bouw het dan nog een beetje op! variëren is belangrijk en dit maakt het ook nog leuker! Wil je hulp bij het maken van een schema dat hierop aansluit? Let me know! Meer eten om af te vallen?!

X Dailydoseofdaph

Volg je mij al op Instagram of Facebook?