Wat is cutten? Klaar met de clean bulk; op naar de cut-fase. De clean bulk is voorbij en ik ga weer van start met cutten. Wil jij weten hoe ik dit doe en wat het precies is? Lees dan verder!

Klaar met de clean bulk; wat is cutten?

Ik ben – na 4 maanden – gestopt met de clean bulk. In mijn vorige blogs ‘bulk update‘ en ‘ wat is bulk’ heb ik jullie op de hoogte gehouden van wat de clean bulk is en hoe ik dit heb aangepakt. Ook heb ik jullie laten weten wat mijn eetschema was tijdens de clean bulk.

De definitie van clean bulk is :

Clean bulken is het langzaam opbouwen van meer spiermassa waarbij je goed let op je energiebehoefte.

Clean bulk is dus niet lukraak meer eten om aan te komen. Met een specifiek doel wil je spiermassa aankomen en zo min mogelijk vetten. Naderhand wil je deze vetten weer verliezen, dus tenzij je hier jaren over wilt doen, is het verstandig, als vrouw zeker, om clean te bulken.

Wat zijn de resultaten van mijn clean bulk?

Ik heb 4 maanden de clean bulk gedaan en hierbij ben ik ongeveer 6 kilo aangekomen. Gemiddeld genomen kom je ongeveer 0,3 a 0,5 kilogram per week aan. Voor de 4 maanden die ik heb aangehouden zou dit tussen de 5 en 8 kilo moeten zijn.

De 6 kilo die ik ben aangekomen bestaat voor 50% uit vet en 50% uit vetvrije massa. Onder vetvrije massa valt niet alleen spier, maar ook botten en vocht etc. Overigens ben ik echt tevreden over mijn resultaten. Wat is cutten?

Cut fase is begonnen!

Ongeveer 4 maanden voor de zomer begin ik met de cutfase. Mijn doel is om nu het aangekomen vet te verliezen, en zoveel mogelijk van mijn spier te behouden. Dit doe ik door een voedingsschema te volgen, waarbij ik iets minder eet dan wat ik op een dag nodig heb. Momenteel ligt mijn ‘behoud’ op ongeveer 2.200 calorieën.

Leuk feitje. Als je net van een clean bulk komt, ligt je behoud hoger! Dit komt omdat je meer spieren bent aangekomen, en je over de dag meer verbrand! Pluspuntje dus.

Om niet teveel van mijn spieren te verliezen, zal ik eerst beginnen met een calorie-inname van 2.000 calorieën per dag. Dit bouw ik dan langzaam af naar ongeveer 1.800 calorieën. Zo zal ik ongeveer 0,5 kilogram per week afvallen. Althans dat is de doelstelling.

 

Waarom zo weinig afvallen?

Nu hoor ik je denken; waarom wil je maar zo weinig afvallen in een week? Dit komt vanwege het feit dat als je meer dan 0,5 kilogram per week afvalt, je waarschijnlijk ook je spieren afvalt. Ook is dit op lange termijn niet vol te houden en wordt je stofwisseling te laag. Hierdoor kan je lichaam het calorietekort niet meer aan en gaat het in de spaarstand.

Resultaat van de spaarstand = aankomen

Als jouw lichaam in een spaarstand terecht komt, zal het ieder vetje wat binnenkomt opslaan. Dit komt omdat jouw lichaam gewend is aan weinig voeding. Alles wat binnenkomt wordt dan opgeslagen en dit is absoluut niet de bedoeling!

Wat moet je eten tijdens de cut?

Om het afvallen iets makkelijker te maken, is het verstandig om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Deze onderdrukken het hongergevoel en je zit sneller vol. Om af te vallen raad ik je aan om deze blog te lezen.

Honger jezelf niet uit. Cutten is trek hebben; niet hongerlijden.

Het belangrijkste tijdens de cut-fase is het behouden van je spieren. Wil jij strakker ogen? Dan is spier the key to succes. Misschien val je de eerste week veel af met een laag calorie-inname, maar dit houd je niet vol en je zult snel terugvallen in je oude patroon.

Wat is cutten

Moet ik lichter trainen tijdens de cut-fase?

Om spieren te behouden is het belangrijk om zo hard mogelijk te blijven trainen. Het is niet de bedoeling om tijdens de wissel van bulk naar cut opeens lichter te gaan trainen.

Simpelweg hierom : Tijdens het bulken ben je spier aangekomen, omdat je zwaarder ging trainen en zwaardere gewichten ging gebruiken. Als jij gaat cutten en je gaat hiervoor lichtere gewichten gebruiken en meer op herhalingen gaat letten, heeft je lichaam die extra aangemaakte spieren niet meer nodig. Dat kan hij namelijk ook doen met minder spier. Hierdoor zullen je aangemaakte spieren snel verloren gaan en dit is nou juist hetgeen wat je niet wilt! Daar heb je juist zo hard voor getraind.

Krachttraining beschermt je spieren tegen de afbraak. Om meer calorieën te verbranden tijdens een training is het belangrijk om goed af te wisselen met oefeningen en training-schema’s. Zelf richt ik mij meer op supersets. Dit zijn 2 oefeningen achter elkaar zonder rust, en dit 4 sets lang. Zo blijft je hartslag hoog en richt je je toch goed op de kracht van de oefening.

Daarnaast voeg ik af en toe een cardio sessie toe aan mijn workout. Buiten de krachttraining tennis ik 2 keer in de week. Deze cardiosessies tellen natuurlijk ook mee. Om een workout goed warm te beginnen met een hoge hartslag, fiets ik ongeveer 10 minuutjes of loop ik even hard.

 

Wil jij meer weten over clean bulk of cut-fase? Of kan jij wel een handje gebruiken bij het maken van een goed voeding-schema of fitness-schema? Ik help je hier graag bij!

Voor meer contact kun je mailen naar:

dailydoseofdaph@outlook.com

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld

[socialpoll id=”2428835″]