Wat is Fast Fashion en wat doet het met ons? Ons favoriete modeketens doen er hartstikke aan mee. En ik begin zo mijn twijfels te krijgen over mijn maandelijkse aankopen… Wat is fast fashion en wat doet het met ons?

Wat is Fast Fashion en wat doet het met ons?

Fast fashion klinkt lekker, maar het is zeker geen positieve term. Fast fashion houdt in dat de kleding snel in de winkel ligt. Hoge omloopsnelheden met veel wisselingen van betaalbare collecties in de winkel, zodat jij steeds meer kunt kopen zonder daar te veel geld aan uit te hoeven geven. Veel kledingmerken willen dus steeds sneller en goedkoper kunnen produceren.

Onze favo brands doen hier natuurlijk hartstikke hard aan mee. Hoevaak per jaar is er wel niet een sale bij de Zara of H&M? Precies.

Merken als Zara en H&M staan gelijk aan fastfood

Om ons maandelijks te voorzien van trendy kleding voor een betaalbare prijs, koop je gerust 2 nieuwe truien in de ene maand, en de volgende maand weer 3 nieuwe. Want die zijn net weer anders. En voor die 30 euro kan je ze toch niet laten liggen.

Nu vind ik dit persoonlijk niet heel erg. Mijn portemonnee is er alleen niet zo blij mee. Toch doe je verstandig aan het principe om die 250 euro per maand niet aan 25 kledingstukken uit te geven, maar om misschien wat meer kwalitatieve kleding te kopen. Veelal blijkt dat de kwaliteit tekort schiet bij onze favo shops. (Zara lover ten top!) Dit komt door het snelle produceren van de kleding in fabrieken en niet het ambacht wat te zien is bij de kwalitatieve kleding. Deze discussie hangt natuurlijk samen met wat je zelf over hebt voor je kleding. Heb jij liever 20 tops van de trend van nu in je kast of 3 goede tops die wat langer mee gaan met een betere kwaliteit?

Wat is fast fashion en wat doet het met ons?

Fast food

Zoals de term nu luidt; fastfood fashion is als fast food eten. Waar komt dit vandaan?

Fast fashion doet in sommige gevallen hetzelfde als fast food; je koopt iets wat net niet aan de verwachtingen voldoet en op den duur is het zonde van je geld. Je bent snel vol (voldaan), maar je hebt snel weer trek naar meer. Voor hetzelfde geld of net wat meer had je in een ander restaurant gezonder kunnen eten. Zo ook met kleding.

Zo af en toe een dure broek, spijkerjas, goede schoenen of een leren jas aanschaffen voor wat meer geld is zo gek nog niet. Je doet hier veel langer mee en je hebt er dus lang plezier van. Ik heb zelf wel meer een voldaan gevoel als ik een aankoop heb gedaan, waarvan ik weet dat ik er lang plezier van ga hebben.

Wat is de beste oplossing?

De beste oplossing is een combinatie. Als jij bijvoorbeeld 300 euro kan besteden per maand, geef dan niet alles aan 1 kledingstuk uit, maar geef het ook niet uit aan 30 shirtjes. Probeer prioriteiten te stellen. Als jij weet dat je al zo een shirtje hebt, koop hem dan niet. En overweeg duurdere aankopen met of je het echt gaat dragen en of je niet al zoiets hebt.

Koop dan bijvoorbeeld 1 nieuwe broek voor 100 euro, of spaar wat geld voor die ene mooie designerbag die je al jaren wilt kopen. Maar denk goed na bij je aankopen of je hier echt wat aan hebt, en of de kwaliteit het geld waard is.

Daarnaast kan je natuurlijk wat geld overhouden voor leuke sales items. Zo ga je toch met de trend mee na nu, maar hoef je het niet te laten om 2 a 3 nieuwe shirtjes te kopen in de maand. (We laten de Zara natuurlijk niet gaan.;))

Wat is fast fashion en wat doet het met ons?

Tips voor het saleshoppen voor onze ladies!:

 1. Betaal altijd in cash, zo weet je precies hoeveel je uitgeeft.
 2. Draag kleding die makkelijk uit te trekken is! Veel passen!
 3. Vermijd de goedkope rotzooi-hoekjes. Dit zijn niet de must-haves!
 4. Breng nooit een vriendin mee die geen echte shopaholic is! Niks is vervelender dan een vriendin die maar staat te wachten tot jij je 6e rondje hebt gelopen in jouw favorite shop!
 5. Denk goed na over je kledingopties; Heb je al iets wat hier vre-se-lijk op lijkt?
 6. Maak een lijstje met dingen die je echt nodig hebt, maar dan ook echt-echt!
 7. Stel een budget, geef niet meer uit dan je halve salaris 😉
 8. Kijk goed op de kleding of er geen halen, gaten of vlekken in zitten. Met al dat gooien en trekken met die sales kan er nog wel eens wat verloren gaan.
 9. Kijk eerst op de online shop wat er precies in de sale is.
 10. Niet te gehaaste beslissingen maken. Dit zorgt voor miskopen!
 11. Staat de kleding goed? Niet alleen kopen om de sale!
 12. Kan ik het kledingstuk combineren met minstens 3 andere kledingstukken uit mijn garderobe?
 13. Is het een kledingstuk voor meerdere seizoenen of alleen voor die warme zomerdag? 1 keer in het jaar?

Goed nadenken voor je aankoop en spaar voor die designerbag!

 

[socialpoll id=”2428835″]

X DailyDoseofDaph