Afgelopen 10 dagen heb ik het sportvasten plan gevolgd bij Monique en het was niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel pittig om te doen! Des te trotser ik ben dat ik het volledig heb afgerond! Let’s read on. Ik ben gaan sportvasten en dit is wat er gebeurde!

10 dagen Sportvasten bij MBPersonal Training!

Afgelopen 10 dagen heb ik aan sportvasten gedaan via MBpersonaltraining. Deze 10 dagen waren zwaar, maar hebben toch een andere kijk op eten opgeleverd. Daarnaast is het niet alleen fysiek, maar ook mentaal een overwinning als je de 10 dagen hebt afgerond!

Ik dacht altijd dat ik minimaal 6 maaltijden per dag moest eten en als ik wakker werd, was het eerst wat in mij opkwam: Ah lekker, ik mag weer een heerlijk havermoutje gaan klaarmaken. Wat overigens helemaal niet verkeerd is, maar je lichaam kan echt langer zonder eten dan je denkt, zeker als je gewend bent om 6 keer per dag te eten.

In de 10 dagen ben ik maar liefst 3 kg afgevallen en ben ik 3 cm buikomvang kwijtgeraakt! Het sportvasten is voornamelijk gericht op de switch van suiker- naar vetverbranding en bijkomend voordeel is natuurlijk het gewicht! En nu volhouden!

Ik ben gaan sportvasten en dit is wat er gebeurde!

Wat is sportvasten?

Sportvasten is bedacht door Remco Verkaik, een medisch bioloog die eerder sport- en voedingsadviezen ontwikkelde voor topsporters en mensen met ziektebeelden. Hij heeft ontdekt dat de combinatie van sporten en vasten een bijzonder effect heeft op het lichaam. Door de suikervoorraad in je spieren helemaal op te maken, dwing je je lever en spieren om vetreserves aan te spreken. Ook wel de Switch genoemd, van suiker- naar vetverbranding.

De voordelen zijn onder andere:

  • Meer uithoudingsvermogen
  • Hoger energie-level
  • Gemiddeld 3 tot 5 kg gewichtsverlies
  • Sneller herstellen
  • Meer vet verbranden gedurende de dag
  • Minder trek in suiker en zoetigheid

Mijn ervaring van de 10 dagen sportvasten

Hoe het in zijn werk gaat? Je krijgt een plan van 10 dagen met een opbouw-, vasten- en afbouw-fase. De afbouw-fase bestaat uit 3 dagen waarmee jij je lichaam laat wennen aan minder voeding. De vastendagen bestaat uit 3 dagen waar je voornamelijk op sappen leeft en de supplementen die je meekrijgt; omega 3, calmagzink en multi. Daarnaast neem je 3 maal daags de Metabolic Switch die ervoor gaat zorgen dat jouw lichaam de switch gaat maken! De opbouwdagen bestaan uit 4 dagen waarin jij jouw lichaam weer laat wennen aan 3 maal daags vast voedsel.

Afbouwdagen

De eerste dag krijg je nog wel voeding binnen zoals fruit, pistache noten en een salade. In de avond eet je wat groente en rijst. Je lichaam leert op deze manier wennen aan het feit dat je 3 maal daags eet. Deze dag was prima te doen, omdat ik normaal ook al goed op mijn voeding let. Je moet elke dag een half uur sporten op een hartslag die bij jou lichaam en levensstijl is aangegeven. Ik heb vanavond nog een tennisles van 1,5 uur op de planning, maar die was goed te doen omdat het nog mijn eerste dag was.

Ik ben gaan sportvasten en dit is wat er gebeurde!

De tweede dag bouw je al wat meer af door alleen in de ochtend 2 stuks fruit te eten, in de middag wat groente en in de avond een groente soep. De laatste afbouwdag was al pittig, deze bestond al uit een sapdag, maar dan iets meer dan op de vastendagen. Ik merkte dat ik de dag goed kon volhouden, maar de avond al een knorrende maag kreeg. Ik heb deze 10 dagen niet veel ingepland, zodat ik lekker vroeg naar bed kon gaan! Dinsdag en woensdag ben ik dus echt al lekker om 9 uur gaan slapen. Overigens viel ik niet heel snel in slaap omdat je toch wel het hongergevoel hebt.

Van afbouwdag naar vasten!

De eerste 3 dagen zitten erop, nu starten met de vastendagen! Ik ervaarde de laatste afbouwdag al als redelijk zwaar, dus nu moest het echt beginnen.

Op de vastendagen doe je elke dag 3 uur na het sporten een urine test om te kijken of jouw lichaam de switch al heeft gemaakt. Ik heb de test gedaan en er is nog geen switch te zien. Ik ben inmiddels wel 1,5 kg afgevallen. De laatste afbouwdag zorgde voor maar liefst 1 kg eraf. Op de eerste vastendag ontbijt je met 100 ml sap, de supplementen en de Metabolic Switch. Je staat er versteld van hoe weinig voedsel je lichaam eigenlijk nodig heeft. Je denkt helemaal niet meer na over voeding en dat levert gek genoeg best veel tijd op. Overdag ben je toch echt veel tijd kwijt aan het bedenken wat je eet en hoeveel je gaat eten etc. Het gaf wel een rustig gevoel.

Ik ben gaan sportvasten en dit is wat er gebeurde!

Ik vond overigens de eerste vastendag het zwaarst. Je krijgt het wat kouder gedurende de dagen en mijn humeur werd er ook niet beter op haha. Daarnaast merkte ik op dag 2 van het vasten dat ik wat minder concentratie had en snel was afgeleid. Nu door bikkelen! Op dag 2 van het vasten was mijn gewicht al met 2 kg gedaald. Het gaat best snel, zeker als er ook niet veel af hoeft. Mijn lichaam heeft nog niet de switch gemaakt.

Dag 3 van het vasten vond ik eigenlijk wel goed gaan, ik heb een lekkere drukke zaterdag ingepland en denk daardoor minder aan het eten. Je raakt er een beetje aan gewend, dus dat is fijn. Ook mijn energie-level was hoger dan de dagen ervoor. Ondertussen is er al 2,5 kg af! Helaas is er nog geen switch te zien, wel een lichte verandering. Het kan vaak bij vrouwen voor komen dat het lichaam de switch niet maakt, dus er bestaan een kans dat dat bij mij ook niet gaat gebeuren.

De vastendagen zijn voorbij; we mogen weer eten!

Zondag was het zover, ik mocht eindelijk weer normale producten gaan eten! Sommige dagen waren wel zwaar, maar ik ben trots op het feit dat ik het al bijna heb afgerond! Wat je wel niet kan zonder voeding he! De dag begon weer met 2 stuks fruit, de supplementen en de Switch. Ah wat kan je dan genieten van 2 stuks fruit zeg, haha! De middag begin ik met een salade en de avond mag ik alweer wat groente en een visje! Dit was de laatste dag na het vasten en hierna gaat je gewicht weer omhoog. Ik ben in totaal 3 kg afgevallen! Ik heb helaas nog geen hele switch gemaakt maar hij verkleurd wel iets meer. De opbouwdagen waren prima te doen en mijn gewicht is hier ietsje gestegen, maar dat is logisch omdat je weer darminhoud hebt.

Ik ben gaan sportvasten en dit is wat er gebeurde!

Resultaat na 10 dagen

Ik ben in totaal 3 kg afgevallen, na dag 7 gaat je lichaam natuurlijk wat meer vocht vasthouden omdat je dat gedurende de afgelopen dagen bent verloren. Mijn vetpercentage is 3% gedaald en mijn buikomvang is met 3 cm afgenomen! Ik ben erg blij met het resultaat, nu gaan we aan de slag om deze levensstijl door te zetten en nog meer baat te hebben bij het traject van 10 dagen!

Ik ben gaan sportvasten en dit is wat er gebeurde!

Sportvasten volgen?

Wil jij ook het traject van 10 dagen sportvasten volgen? Bekijk de website van MBPersonaltraining en ga samen met Monique het traject aan!