De zomer is voorbij gevlogen en ook hier heb ik weer een apart eetschema voor gebruikt. Elk jaar, elke winter, elke zomer verander ik mijn schema lichtjes, om nog specifieker bepaalde punten te kunnen verbeteren. Wil je weten wat ik dagelijks eet? Let’s read on! Het eetdagboek van de zomer 2017!

Het eetdagboek van de zomer 2017!

Afgelopen zomer zag er bijna hetzelfde uit als alle andere zomers. Veel werken, tennissen, fitnessen, toernooien en veel genieten van vriendinnen en de zon (als die tevoorschijn kwam). Wat ik nu wel erg merk, is dat hoe langer je bezig bent met een gezonde levensstijl, hoe meer je ook leert. Elke zomer of winter is weer anders. Dan denk ik terug aan vorig jaar en vroeg ik me echt af wat ik aan het doen was qua eten en trainen.

Het is natuurlijk logisch dat je niet alles in 1 keer weet, maar het is wel leuk om dan terug te kijken op hoe je het toen aanpakte. Als ik nu namelijk kijk naar mijn schema van toen, dan at ik best anders. Zo at ik vaak na het trainen een appel, wat ik nu niet meer doe. Daarnaast nam ik voor het slapen gaan altijd kwark met muesli, wat nu ook vervangen is door iets anders. Zo leer je elke keer weer wat het beste voor je lichaam werkt. Toch ben ik er nog niet helemaal over uit wat nou past bij mijn levensstijl en lichaam. Het blijft ten slotte een leerproces.

Het eetdagboek van de zomer 2017!

Way back!

4 jaar geleden alweer, toen ik net begon met het omgooien van mijn eetschema en de broodjes Nutella achterwege liet, zag mijn schema er als volgt uit:

 • Ontbijt: bakje yoghurt met een appel (Zo een 200 kcal.)
 • Tussendoortje: Een appel en spelteierkoek (Ik denk bij elkaar 300 kcal. Veel te veel dus, en die spelteierkoek was echt niet goed voor je, terwijl ik dacht van wel!)
 • Lunch: 4 crackers met kipfilet en een handje nootjes (Tot voor kort nooit veranderd, 350 kcal.)
 • Tussendoortje: 2 crackers met kipfilet (100 kcal.)
 • Diner: Aardappels, groente, kip/vis. Meestal 120 gram aardappels, 200 gram groente en 100 gram kip of vis. En nog 10 gram nootjes (Ook rond de 400 kcal.)
 • Na het trainen: Eiwit-shake (100 kcal.)
 • Voor het slapen gaan: Kwark met muesli (150 kcal.)

Bij elkaar was dit gemiddeld 1600 per dag. Niet een heel goed schema, waarbij het ontbijt helemaal te weinig was! Na een half jaar was ik gestart met havermout en verdeel ik de calorieën ook beter. Dit was echt het schema van in het begin, dus niet echt een goede leidraad om aan te houden. Toentertijd viel ik er wel veel van af, maar dat was ook omdat ik heel veel op de cardio-apparaten stond. Er zitten een paar fouten in die ik nu telkens aan het veranderen ben. Daarbij verloor ik ook redelijk wat spier, omdat 1600 kcal. niet heel veel is als je 6 keer fitnesst en 7 keer tennist in de week.

Waarom aanpassingen?

56 kilo was mijn laagste gewicht en na dit punt, was het de start om weer aan te komen, maar dan in spiervorm. Dit was natuurlijk een megadrempel voor mij, omdat ik er zo hard voor had gewerkt om gewicht te verliezen. Maar ik wist, dat als ik meer resultaat wilde en meer spierdefinitie wilde zien, doo moest gaan met het proces en hierbij dus zou moeten aankomen. In november was ik gestart met ‘ bulken’, waarbij ik 6 kilo was aangekomen tot de maand mei. Een hele stap, maar er zat gelukkig ook veel spier bij. Dit was natuurlijk mijn doel.

Voor het aankomen gebruikte ik een ander schema, die gebaseerd was op zwaar trainen en veel eiwitten. In mei begon ik weer met ‘cutten’. Ik had er een goed gevoel bij en geloofde dat ik per maand wel 2 a 4 kilo kon verliezen. Wat helemaal niet zoveel is. Maar dit pakte anders uit. Omdat mijn lichaam veel meer spier bevatte dan voorheen, verloor ik echt geen ene kilo. Nu, 4 maanden later, ben ik 3 kilo kwijt. Er gaat dus een lange tijd overheen, wil ik nog wat verliezen. Dit was het moment dat ik echt wat moest aanpassen aan mijn schema. Gewoon dingen proberen, totdat ik het juiste had gevonden wat werkt voor mij.

Het eetdagboek van de zomer 2017!

Wat heb ik veranderd?

De laatste jaren kwam ik erachter dat ik niet goed tegen lactose kan. Ik heb mijn zuivel dus ook uit mijn schema geskipt. In plaats van een gewone eiwit-shake, neem ik nu een vegan protein shake. Deze is plant-based. Dit heb ik in mijn vorige schema ook gehanteerd. Daarnaast heb ik mijn kwark in de avond ingeruild voor 4 rijstwafels met kipfilet en pindakaas! Ook heel lekker!

Omdat ik niet meer afviel, heb ik met mijn voedingscoach gepraat over de aanpassingen die ik zou moeten doen. Ik moest mijn koolhydraten meer eten rond de trainingstijden en wat meer vis toevoegen aan mijn schema. Dit heb ik nu ook gedaan.

Het eetdagboek van de zomer 2017!

Wat ik nu zoal eet op een dag? Mijn schema ziet er ongeveer zo uit:

 • Ontbijt: Havermout met een schepje eiwitpoeder, lijnzaad en wat fruit.
 • Tussendoortje: Ontbijtkoek Peijnenburg 0% suiker.
 • Lunch: Een bakje groente en tonijn, met een handje nootjes (Zo probeer ik aan mijn vis te komen)
 • Tussendoortje: 2 crackers met kipfilet, 1 appel en voor het sporten nog een banaan.
 • Na het sporten: Een vegan eiwit-shake.
 • Diner: Aardappels, groente en vis.
 • Voor het slapengaan: 4 rijstwafels, 2 met kipfilet en 2 met pindakaas en banaan.

Op deze manier heb ik mijn zuivel uit mijn schema weten te halen en heb ik meer vis toegevoegd aan mijn schema. Het afvallen gaat nog steeds niet heel hard, maar mijn vetpercentage daalt wel! Mijn vetpercentage is nu even hoog als toen ik 56 kilo woog, dus we zijn weer goed op weg!

Wil jij nou ook een eetschema op maat? Ik help je hier graag bij. In de webshop kun je een voeding- en fitnessschema aanschaffen! Het eetdagboek van de zomer 2017!

X Dailydoseofdaph.