Help, mondkapjes! Wat moet ik precies dragen in het OV?

Vanaf 1 juni 2020 zijn mondkapjes ook verplicht in het Nederlandse openbaar vervoer. Concreet betekent dit dat je verplicht een mondmasker moet dragen in de trein, bus, metro of tram. Wie zonder neus- en mondbescherming reist kan een boete van €95,00 krijgen. Het is dus wel zo handig om voordat je vertrekt iets in huis te hebben. Maar wat voor mondkapje moet ik eigenlijk op in de trein? Welke maskers zijn er allemaal, en hoe gebruik ik het op een veilige manier? In deze blog lees je alle belangrijke antwoorden op jouw vragen.

Wacht, mondkapjes? Waarom is dat ook alweer?

Het coronavirus is al een aantal maanden in ons land aanwezig. En de kans dat we er op korte termijn vanaf zijn is klein. Door zoveel mogelijk onze handen te wassen en de 1,5 meter afstand in acht te houden willen we de verspreiding van het virus zover mogelijk indammen.

Nu het normale leven langzaam weer begint blijkt het soms lastig om 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt vooral in de trein, bus, metro of tram. Daarom heeft de overheid besloten dat het dragen van een mondkapje hier nu verplicht is. Het gaat hier om een niet-medisch mondmasker. Dit zijn maskers die niet gebruikt worden in de zorg, en dus ook niet aan allerlei strenge richtlijnen voldoen. De kans is aanwezig dat straks het mondkapje verplicht is in het vliegtuig.

Niet-medische mondmaskers, hoe zit dat?

Je hebt grofweg 2 soorten mondkapjes: medische- en niet medische maskers. De niet-medische maskers zijn bedoeld voor particulier gebruik. Bijvoorbeeld in de trein. Deze niet-professionele mondkapjes draag je vooral voor de veiligheid van anderen. Het houdt namelijk zoveel mogelijk jouw druppels uit mond en neus tegen. Op die manier verklein je de kans dat jij anderen besmet met het coronavirus. Dit masker beschermt jezelf niet tegen het virus. Dat komt omdat deze mondkapjes maar een heel lage filtercapaciteit hebben.

Wat is het verschil met medische mondkapjes

De medische maskers zijn specifiek bedoeld voor de zorg. FFP-2 maskers hebben bijvoorbeeld wel een heel hoge filtercapaciteit, en beschermen de drager ook tegen het virus. Vanwege de schaarste (vooral in het begin) is dit type masker exclusief bedoeld voor mensen die werken in de zorg. Het is overigens niet verboden om zo'n masker in het openbaar te dragen.

Wat betreft de niet-medische maskers die je kunt dragen in de trein of bus heb je 2 opties. Wegwerp-mondkapjes voor eenmalig gebruik of wasbare maskers die je vaker kunt dragen. Hieronder lichten we beide opties in het kort uit:

Welke mondkapje kan ik dan het beste kiezen?

Wegwerpmaskers

Wegwerpmaskers zijn mondkapjes die je maximaal 1 keer kunt gebruiken. Je kunt ze ongeveer 3 tot 4 uur achter elkaar dagen. Na gebruik moet je ze direct weggooien. De mondkapjes kosten ongeveer €0,40 - €0,50 p/stuk. Je koopt ze in grotere verpakkingen bij de meeste drogisterijen en supermarkten. Je vind ze vaak ook op de stations.

  • Makkelijke en goedkope oplossing voor in de trein, bus, tram of metro
  • 3-laags masker dat zorgt dat je anderen niet besmet, je bent zelf niet beschermd
  • Kosten tussen de €0,40 - €0,50 cent per stuk (bij verpakkingen van 50/100 stuks)
  • Na gebruik (max 4 uur) gooi je het masker bij het oud vuil

Herbruikbare maskers kan je na gebruik uitwassen (op 60 of 90 graden) en opnieuw dragen. Het is dus een stuk duurzamer en op de lange termijn ook veel goedkoper dan wegwerp-mondkapjes. Deze katoenen maskers vind je in de meest opvallenden en toffe designs. Populaire merken zijn o.a. Scarfie, Nooboo, SNURK Amsterdam, Vezzi, en Fraenck. Ook merken als Chasin en Marc O’Polo verkopen inmiddels toffe mondkapjes.

  • Verkrijgbaar vanaf €5,00, oplopend tot wel €30,00 p/stuk. Bekijk hier de beste mondkapjes aanbiedingen
  • Kwalitatieve katoenen maskers die goed aansluiten op neus en mond met een uitstekend draagcomfort
  • Duurzame keuze: circa 80 keer uitwassen en opnieuw dragen
  • Veel hippe en trendy modellen van bekende en minder bekende merken

Herbruikbare maskers