Wat is nou precies een training? Moet je je hiervoor uren voor in het zweet werken of is een half uur per dag voldoende? Let’s read on! FIT.nl – Wat is precies een training?

FIT.nl – Wat is precies een training?

Als je sport om een specifiek resultaat te bereiken spreken we van een training. Maar moet je je hier nou uren voor in het zweet werken? Een training kan een voorbereiding voor een wedstrijd zijn, of is gericht op het bereiken van een bepaald doel. Een voetbaltraining, fitnesstraining of wedstrijd een hardlooptraining om die hoeveelheid kilometers te behalen. Elke vorm van beweging, waarmee je een resultaat of doel wilt behalen, is een soort van training.

Soorten training

De verschillende soorten trainingen zijn:

 • Krachttraining
 • Duurtraining
 • Intervaltraining
 • Hersteltraining

De verschillende soorten trainingen worden uitgebreid uitgelegd in het nieuwe boek van FIT.nl, waarbij sport, beweging en een gezonde levensstijl tot in de details wordt besproken.

FIT.nl - Wat is precies een training?

Trainingsdoelen

Bij verschillende soorten trainingen horen verschillende trainingsdoelen. Wil je kilo’s afvallen of richt je je op het voorkomen van sportblessures? Of werk je juist aan specifieke aspecten van fitheid, zoals:

 • Je uiterlijk
 • Spierkracht
 • Snelheid

Tip: Kies jouw eigen trainingsdoel

Stel voor jezelf een eigen trainingsdoel voor, die binnen redelijke termijn te behalen valt. Vraag niet van jezelf om binnen 2 maanden 10 kilo af te vallen, maar bouw dit op in korte termijndoelstellingen van bijvoorbeeld 2 kilo per maand. Kijk naar de fitheid die je nastreeft en die past bij je levensstijl. Verwacht niet van jezelf dat je 5 keer per week gaat sporten, als je een heel druk schema hebt en dit voorheen ook niet kon redden. Houdt dus rekening met korte termijndoelstellingen de haalbaarheid van deze doelen.

Wat gebeurt er als je sport?

Als je in beweging komt of sport, starten er een aantal lichamelijke processen, namelijk:

 • Spieren trekken samen
 • Je hartslag gaat omhoog
 • Dieper en vaker ademhalen
 • Je lichaam maakt adrenaline aan
 • Verbrandt meer calorieën

In het boek FIT.nl – Wat is precies een training? – Worden de verschillende processen die in gang worden gezet tot in de detail besproken en weet je precies wat voor gevolgen welke beweging heeft voor je lichaam. Een echte aanrader dus!

Hoe verloopt spieropbouw?

Krachttraining is een constant proces van afbraak en opbouw van spiermassa. Spiermassa neemt toe bij het beschadigen en vervolgens laten herstellen van het spierweefsel. Dat herstellen van je spieren doe je aan de hand van de juiste voeding en hersteltijd.

Is dat beschadigen gevaarlijk? Nee, het is juist de bedoeling dat je spieren ‘ beschadigen’. Dat gebeurt namelijk bij het uitvoeren van oefeningen tijdens krachttraining of een andere training. Je lichaam geeft dan een signaal af om je spieren te herstellen. De scheurtjes ontstaan in de myofibrillen; de langgerekte eiwitstructuren waar een spiervezel uit bestaat.

Snel 5 kilo afvallen doe je zo! Deel 2: beweging

Wat zijn aminozuren?

Het lichaam repareert dit zelf met een nieuwe aanvoer van aminozuren. Zo worden eiwitten opgebouwd in de spiercel. Dit proces van spierherstel noemt men ook wel de eiwitsynthese van de spiercel.

Spiergroei vindt plaats op twee manieren:

Hypertrofie: Een toename van de diameter van de individuele spiervezels. Deze spiervezels gebruik je het meeste bij sprinten en krachttraining.

Hyperplasie: Een toename van het aantal spiercellen, wat wordt toegeschreven aan een toename van het aantal myofibrillen.

Meer hierover in het boek van FIT.nl. PS. Vergeet niet de kortingscode te gebruiken voor 5,- korting op je boek! ‘5kortingdaphne’!

Als je lichaam meer eiwitten opbouwt in de spiercel, groeit de hoeveelheid spiermassa. Let wel op, je lichaam heeft ongeveer 1,5-2 gram eiwitten nodig per kilo lichaamsgewicht, als je ongeveer 5 keer sport per week.

Meer over dit onderwerp lees je in de volgende blogs:

Wat zijn eiwitten?

Snel 5 kilo afvallen doe je zo: Voeding

 

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld

 

[socialpoll id=”2427338″]