Een tijdje geleden kreeg ik een e-mail van een bedrijf waar ik mij op had geabonneerd waarin verteld werd dat je brood, pasta en aardappelen moest vermijden. Maar zoete aardappelen, fruit en havermout mocht dus wel. Via de mail vroeg ik naar een logische verklaring voor dit advies, maar ik heb hier nooit een gegrond antwoord op gekregen. Er is hier dus veel verwarring over. Mag je nou wel of niet koolhydraten eten? Let’s read on! De waarheid achter het eten van koolhydraten! 

De waarheid achter het eten van koolhydraten!

Waarom worden koolhydraten zo in het verdomhoekje geplaatst? Koolhydraten worden in het verdomhoekje geplaatst omdat veel mensen denken dat je van koolhydraten dik wordt. Nu zit hier in zekere zin een kern van waarheid in. Je wordt namelijk dik van datgene waardoor je teveel calorieën van binnenkrijgt. Maar dat geldt ook voor vetten en eiwitten. Ook is het niet waar dat koolhydraten er voor zorgen dat je energieverbruik flink omlaag gaat en je daardoor veel zwaarder wordt.

Daarnaast is het logisch dat mensen die te zwaar zijn en afvallen vaak minder koolhydraten eten. Dat heeft niet per se te maken met koolhydraten, maar meer dat je snel te veel eet, en dat dit vaak grotendeels koolhydraten zijn.

Waarom ik koolhydraten wel aanraad

Koolhydraten vormen een belangrijke bron van energie. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam andere energiebronnen zoals vet of spiereiwit. Daarnaast bevatten veel meervoudige koolhydraten zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam goed te laten functioneren. Wanneer je teveel koolhydraten gaat schrappen uit je voedingspatroon loop je veel kans op tekorten.

PS dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Snel 5 kilo afvallen doe je zo: deel 1 voeding

Snel 5 kilo afvallen doe je zo: deel 2 beweging

Mijn kijk op de ‘what the health’ documentaire

De waarheid achter het eten van koolhydraten!

Is suiker slecht voor je?

Suiker is een enkelvoudige koolhydraat. Van suiker wordt beweerd dat het slecht voor je is. Op deze vraag kun je niet zo gemakkelijk een antwoord op geven, omdat dit natuurlijk ook afhankelijk is van de situatie. Een professionele wielrenner neemt namelijk veel suiker op een dag, om op die manier snel aan energie te komen.

Maar wanneer je niet veel sport doe je er verstandig aan om te matigen met suiker. Suiker bevat namelijk weinig voedingsstoffen. En de ruimte die suiker inneemt in je voedingspatroon kun je beter vullen met gezondere alternatieven die veel voedingsstoffen bevatten. Simpel gesteld is suiker niet per se slecht voor je tenzij je er te vaak teveel van neemt. Suiker is overigens wel slecht voor je gebit.

De waarheid achter het eten van koolhydraten!

Conclusie

Koolhydraten zijn niet slecht en maken je niet per se dikker. Het is wel belangrijk om te matigen met suiker en vooral te kiezen voor complexe koolhydraten met veel voedingsstoffen, zoals vezels, mineralen en vitamines. De waarheid achter het eten van koolhydraten! 

Auteur: Erik van FIT.nl

Wat vond jij van deze gastblog? Thumbs up als je meer gastblogs zou willen lezen van echte experts in dit vakgebied!

Bekijk tevens de website van FIT.nl en natuurlijk kan je nog steeds het FITboek bestellen met de code ‘5kortingdaphne’.

X Dailydosofdaph