Ondanks het feit dat je geen vet wilt aankomen, heeft het lichaam toch een minimale hoeveelheid vetten nodig op een dag. Naast de eiwitten en koolhydraten, kan het lichaam niet goed werken zonder vetten. Let’s read on. De reden waarom je lichaam vetten nodig heeft

De reden waarom je lichaam vetten nodig heeft

Vetten worden al jarenlang als boosdoener gezien van overgewicht. Tegenwoordig zie je nog steeds dat veel mensen vet zo veel mogelijk proberen te vermijden. Dit is juist af te raden. Je lichaam heeft vet nodig als voedingsstof. Vet is namelijk een bron van vitamine A, D, E en K. Een gezond eetpatroon bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. 30 tot 35% van de voeding op een dag mag uit vet bestaan en dit is ook de richtlijn. Vet levert per gram 9 calorieën op en is dan ook een goede bron van energie. Voorbeelden van vetrijke producten zijn vette vis, avocado, noten en oliën. Geen tijd om gezonde boodschappen te halen? Tegenwoordig is het je nog makkelijker gemaakt en kan je gewoon online noten bestellen of groente bestellen.

De reden waarom je lichaam vetten nodig heeft

Welke vetzuren zijn er?

Vetten zijn onder te verdelen in verschillende vetzuren. Je hebt onverzadigde en verzadigde vetten. Dit zie je ook op de achterkant van een product staan. Gezonde vetten vallen onder onverzadigd. Ongezonde vetten zijn verzadigd. Dit kan je goed onthouden door G van gezond en O van onverzadigd als het woord GOED te zien.

Het veranderen van verzadigde vetten naar onverzadigde vetten zorgt voor het verlagen van het cholesterol. Dit zorgt voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten.

Van vetten word je niet dik, mits je de juiste vetten eet

Vaak denken mensen dat je van vetten dik wordt, maar niets is minder waar. Vetten zorgen er juist voor dat je lichaam energie krijgt en dit ook goed kan gebruiken tijdens het sporten en werken. Maar dan moet je natuurlijk wel de juiste soorten vet eten. Probeer dus de verzadigde vetten zo veel mogelijk te vermijden en eet voornamelijk onverzadigde vetten. Dik worden hangt volledig af van de hoeveelheid calorieën die je inneemt op een dag. Als jij constant boven je calorie-behoefte zit, zul je sneller aankomen.

De reden waarom je lichaam vetten nodig heeft

Waar bak je je eten in?

Het is aan te raden om zoveel mogelijk te bakken met olijfolie, zonnebloemolie of vloeibare margarine. Probeer producten als kokosvet, roomboter en harde margarine te vermijden.

Blogs die je ook leuk vindt:

Welk eten laat je staan als je wilt afvallen?

De waarheid achter het eten van koolhydraten

Vitamines opnemen door vet

Sommige vitamines lossen op in water en andere in vetten. Wat betekent dat je vetten in je lichaam moet hebben om de nodige vitamines op te nemen in het lichaam. Zo heb je voor de vitamines A, D, E en K vet nodig om het op te lossen.

Waar haal je gezond eten?

Gezond eten kan je eigenlijk in elke supermarkt wel vinden. Om te weten welke voeding goed voor je is, heb je natuurlijk geen zin om elke verpakking om te draaien en naar de ingrediënten te kijken. Daarom bestel ik zelf vaak op My Good food shop. Hier kan je gemakkelijk de juiste producten vinden, die al gerangschikt zijn op voedingswaarden. Je kunt duidelijk zien welke indeling van vet/eiwit/koolhydraat in het product zit en weet hierdoor gelijk of je goed zit.

Tevens worden er ook pakketten aangeboden, waarbij alle juiste producten al voor je verpakt zijn. Elke week wordt zo een groot pakket verloot op de Facebookpagina, dus give it a try! De reden waarom je lichaam vetten nodig heeft

De reden waarom je lichaam vetten nodig heeft