Zoals jullie weten, ben ik met mijn blog begonnen omdat ik flink was afgevallen en hier graag over wilde schrijven. Let’s go back to the beginning, deze week verteld Sharon over haar afval journey! Let’s read on. Afval journey van Sharon Smit

Afval journey van Sharon Smit

Hi! Mijn naam is Sharon en ik ben 23 jaar oud. In januari 2017 heb ik mijn lifestyle volledig omgegooid. Ik ben gaan sporten en heb de junkfood omgeruild voor healthy food. Benieuwd hoe dit mij is afgegaan?

Onzeker over mijn lichaam

Mijn lichaam is al jaren een onzekerheid. Deze onzekerheid begon al heel vroeg. Een jaartje of 12 was ik. Om me heen was iedereen dun, behalve ik. Volle benen, heupen en een kont. De meeste vrouwen dromen er van, ik vond het verschrikkelijk.

Ondanks dat ik me totaal niet gelukkig voelde gebeurde er vrij weinig. Ik deed wel eens (ongezonde) pogingen, maar dit hield ik nooit langer dan een dag vol. Ook het sporten was een grote flop, ik haatte het en ik snapte niet dat mensen dit voor hun plezier deden.

Afval journey van Sharon Smit

Het roer omgooien

Pas sinds januari 2017, toen 22 jaar, ging de knop echt om. Ik ben op m’n 20e het huis uitgegaan en vanaf dat moment is het qua kilo’s ontzettend hard gegaan. Er moest echt wat veranderen.. maar waar begin je als je totaal geen verstand hebt van voeding en alles eet wat los en vast zit?

In januari 2017 liep ik in de boekenwinkel en mijn oog viel op het killerbody boek van Fajah Lourens. Ik bladerde er in en in een gekke bui kocht ik het. Ik las het boek in één avond uit en was meteen al gemotiveerd om te beginnen. Een week later haalde ik alle boodschappen in huis en toen brak het moment aan om op maandag 16 januari 2017 ECHT te beginnen.

De knop was in één keer om. Ik at gezond en volgens schema en sportte 5 tot 6 x per week. Ik weet nog goed dat ik super bang was voor het eerste weegmoment.. want wat nou als er niks af was? Of veel te weinig? Het moment dat ik op de weegschaal stond en na 2 weken een verschil van -2.6 kg zag, kon ik wel huilen van geluk. Dit eerste weegmoment heeft er voor gezorgd dat ik voor het eerst doorzette en niet opgaf.

Afval journey van Sharon Smit

Het mooiste moment van het afvallen

Na een maand merkte mensen dat ik was afgevallen en kreeg ik complimenten. Ik kan niet omschrijven hoe goed dat voelt, het geeft echt een enorme boost. Het harde werken werd echt beloond.

Uiteindelijk ben ik na 3 maanden keihard werken 13.5 kilo afgevallen. Dit heb ik voor elkaar gekregen door echt heel strikt op mijn voeding te letten en fanatiek 5 tot 6x per week te fitnessen. Mijn sociale leven was in deze 3 maanden best saai. Ik had geen cheatdays, at niet buiten de deur en al mijn vrije tijd spendeerde ik in de gym.

Afval journey van Sharon Smit

Obsessief of gewoon gemotiveerd?

Je zou kunnen zeggen dat het op een gegeven moment obsessief werd en als ik er nu op terug kijk was het dat ook zeker. Dit moest ik veranderen en na die 3 maanden ben ik op mijn eigen manier verder gegaan om deze lifestyle op een gezonde manier voor te zetten. Dit ging met ups en downs.

Momenteel probeer ik heel erg te zoeken naar de balans tussen gezond eten, sporten en genieten. Door gebrek aan tijd is het voor mij op dit moment niet meer haalbaar om 6x per week te sporten. Ik vond dit in het begin super lastig en was heel erg bang om weer terug te vallen in mijn oude patroon. Nu heb ik dit wel een plekje kunnen geven en sport ik 3 tot 4x per week. Als ik een keertje geen zin heb of er komt iets tussen voel ik me daar niet meer schuldig over. Ik doe het ten slotte omdat ik het leuk vind en mezelf er goed bij voel. Dit geldt ook voor mijn voeding. Heb ik een keer trek in een pizza of een patatje en is het geen cheatday? Jammer dan.. ik doe het gewoon. Balance is the key!

Afval journey van Sharon Smit

Zelfverzekerder dan ooit

Deze journey heeft er voor gezorgd dat ik veel zelfverzekerder ben geworden over mijn lichaam en dit straal ik nu ook uit. Ik zit veel lekkerder in mijn vel en ben een gelukkig mens. Ik durf mezelf veel meer te laten zien en hierdoor heb ik voor mezelf ook een nieuwe hobby gecreëerd. Namelijk het maken van fashion foto’s. Ik vind het zo leuk om leuke plekken te zoeken en daar dan met een leuke outfit plaatjes te schieten voor op instagram. Een aantal jaar geleden durfde ik dat echt niet. Daar was ik veel te onzeker voor en verstopte ik mezelf veel liever in veel te grote kleding. Ik ben zo blij dat ik heb doorgezet en ben zo trots op het resultaat. Al die jaren had ik mezelf wijsgemaakt (en liet ik mezelf wijsmaken) dat het mijn bouw was en ik er niks aan kon veranderen.. YEAH RIGHT.

Keep it up!

Wat ik nog wil meegeven aan iedereen die struggelt met afvallen: KEEP IT UP! Echt je komt er wel. Het gaat hoe dan ook ooit een keer lukken, als je het echt wil. Gewoon blijven doorgaan ook als het niet lukt. Als ik het kan, kan jij het ook!

En oja, staar je ook niet blind op de progressie van anderen. Het kan motiverend zijn, maar ook frustrerend. Echt, ik weet er alles van.. Doe het lekker op je eigen tempo! Ieder lichaam is anders en wat voor een ander werkt geeft geen garantie voor jou.

X Sharon

Afval journey van Sharon Smit