Ondanks het harde trainen en het goed letten op je eten, zie je geen verandering in de spieren van je benen. Hoe kan dit toch? Let’s read on. 7 redenen waarom de vorm van je benen niet verandert!

7 redenen waarom de vorm van je benen niet verandert!

Je traint je een ongeluk en let goed op je eten, maar die beenspieren komen maar niet. Je wilt toch wat meer vorming en wat strakkere benen, maar toch blijf je die fluffy benen zien. Wat kan je hier nou aan doen en hoe komt dit?

1. Je ben niet realistisch

Helaas worden je benen niet direct slanker na een paar keer trainen. Denk daarom niet dat je na twee weken in de sportschool direct resultaat gaat zien. Wanneer na twee weken blijkt dat er nog weinig is veranderd, word je sneller gedemotiveerd. Doe je drie keer per week krachttraining voor je onderlichaam, dan mag je na ongeveer vier tot zes weken het eerste zichtbare resultaat verwachten. Ga dus niet gelijk stressen als dit niet het geval is.
  

7 redenen waarom de vorm van je benen niet verandert!

2. Je past je voeding niet aan

Om je lichaamsvormen te veranderen is gezonde voeding een must. Genoeg eiwitten, groenten, fruit en goede vetten zijn onmisbaar voor sterke spieren. Vooral eiwitten zijn essentieel voor de opbouw van je spieren en het verhogen van je stofwisseling. Dit zorgt dat je meer vet verbrandt in rust en helpt je spieren bij het herstellen na een zware training.

3. Je vermijd de cardio-apparaten

Wil je zichtbare beenspieren dan is krachttraining natuurlijk heel belangrijk, maar onderschat ook niet de kracht van cardio. Goede cardio work-outs voor je benen zijn ook bijvoorbeeld hardlopen en spinnen. Tijdens deze work-outs train je je beenspieren en verbrand je ongeveer 500-700 calorieën per uur. Een ander alternatief is traplopen of wandelen met hoogteverschil, hierdoor gebruik je ongeveer 25 procent meer van je beenspieren dan wanneer je op een platte ondergrond loopt.

7 redenen waarom de vorm van je benen niet verandert!
4. Je traint alleen je benen in de sportschool

Het is belangrijk om gedurende de dag steeds je spieren te gebruiken. Hierdoor hou je ze actief en verlies je geen spierweefsel. Neem bijvoorbeeld vaker de trap of doe thuis wat oefeningen tussendoor, zoals squats of lunges.
7 redenen waarom de vorm van je benen niet verandert!

5. Vergeet niet de rest van je beenspieren

De meeste hardlopers, fietsers en wandelaars trainen vooral de quadriceps in hun benen. Om slanke benen te krijgen is het erg belangrijk om ook de hamstrings en de binnenkant van de dijen te trainen. Wanneer niet al je spieren gelijk getraind zijn, vergroot je de kans op blessures. Voeg daarom de glute bridge toe aan je work-out en vervang af en toe je standaard lunges voor een zijwaartse lunge.

6. Trainen met te weinig gewicht

Wil je verandering zien in je spieren, dan is het belangrijk om niet altijd op hetzelfde gewicht te trainen. Begin je net met krachttraining, dan is het verstandig om iedere week de kilo’s op te bouwen. Begin met je eigen lichaamsgewicht en zodra je met gemak twaalf herhalingen kunt doen, voeg je er elke keer 5 kilo bij.

7 redenen waarom de vorm van je benen niet verandert!

7. Verkeerde oefeningen

Je kunt (helaas) niet je hele lichaamsvorm veranderen, maar met specifieke oefeningen kom je wel een heel eind. Heb je van jezelf dunne benen, vermijd dan langeafstandslopen tijdens je cardio workout en concentreer je meer op step-ups en spinning. Heb je korte, brede benen dan kan het zijn dat ze nog breder worden door (heel) zware krachttraining. Voeg dan wat vaker oefeningen zonder extra gewicht toe en doe wat meer aan duurtrainingen zoals fietsen en hardlopen.

Probeer te zorgen voor goede variatie en neem wat vaker de trap. Daarnaast is het goed om te kijken naar de juiste oefeningen voor het behalen van resultaat. Train maximaal 2 keer per week benen, vaker heeft geen positief effect.

7 redenen waarom de vorm van je benen niet verandert!