Echt waar, er zijn 100 en 1 manieren om af te kunnen vallen, alleen moet je de juiste nog weten te vinden. Voor ieder lichaam geldt een andere manier waarop het afvallen beter gaat dan bij alternatieven. Deze keer lichten we het fenomeen HIIT uit: oftewel High Intensity Interval Training.  100 ways to lose weight: HIIT training

100 ways to lose weight: HIIT training

Voor ieder is een bepaalde manier van afvallen het beste, maar HIIT is iets wat bij veel zal werken. High Intensity Interval training is een trainingswijze waarbij je in een korte tijd je hartslag op een hoog level krijgt en houdt. Hiermee wissel je oefeningen af van 30 seconden hard trainen en vervolgens 1 minuut ‘ bijkomen’. Dit herhaal je tot ongeveer 20 minuten.

HIIT wordt tegenwoordig steeds vaker gedaan door sporters wereldwijd. Bij high intensity interval (HIIT) worden korte periodes van een hoge intensiteit opgevolgd door herstelperiodes. De hoge intensiteit periodes kunnen van 5 seconden tot 8 minuten variëren. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat interval training een goed alternatief is op cardiotraining. Cardiotraining is een oefening dat langer wordt gedaan dan 20 minuten op dezelfde intensiteit. HIIT blijkt net zo effectief te zijn als cardiotraining maar dan in minder tijd. HIIT zorgt ervoor dat het lichaamsvet afneemt en spieren beter zichtbaar worden. Hiernaast is HIIT cardio goed voor de conditie. Het grote voordeel van HIIT cardio is dat het niet veel tijd in beslag neemt.

Een voorbeeld kan zijn:

0:00 – 2:00 opwarmen

2:00 – 2:30  sprinten

2:30 – 3:30 hard-lopen (dus niet rennen)

3:30 – 4:00 sprinten

4:00 – 5:00 hard-lopen

5:00 – 5:30 keihard sprinten

5:30 – 8:00 lopend afkoelen

Dat is ongeveer de basis, je zet je lichaam elke keer aan om te sprinten nadat je even bent bijgekomen.  HIIT trainingen waren in eerste instantie bedacht door trainers voor hun marathonlopers, maar het is al een hele tijd een grote hit in de fitnesswereld omdat je er zoveel vet mee kwijtraakt. En daarnaast het grote voordeel: In veel kortere tijd! Dus als je geen tijd hebt om een uurtje in de sportschool te staan, dan kan je altijd HIIT doen! NO EXCUSES!!

Wat zijn de voordelen van een HIIT workout? Experience

Dominique Sonneveld:Een tijd geleden trainde ik 6 keer per week in de sportschool, tenniste ik 3 keer per week en liep ik 2 keer hard. Door goed op mijn voeding te letten en veel te sporten, viel ik wat kilo’s af. Een goede start om er weer vol voor te gaan. Tot mijn lichaam gewend raakte aan de hoeveelheid trainingen in de week en het eten dat ik at. Om mijn lichaam een boost te geven en eens een andere aanpak te proberen, ben ik HIIT gaan toepassen in mijn trainings-schema.

Door een afwisseling van intensief trainen met ‘rust’, heeft mijn lichaam een boost gekregen waarbij ik echt zwaar train en veel meer calorieën verbrandt. Niet alleen tijdens mijn training, maar ook erna. Zo raakt mijn lichaam niet gewend aan de trainingen, en val ik zeker in de zomer weer net die laatste kilootjes af, die ik anders niet had kunnen verliezen.

100 ways to lose weight: HIIT training

Wat zijn de voordelen van een HIIT workout? Verhoging insuline gevoeligheid

Insuline gevoeligheid is simpelweg gezegd hoe je cellen reageren tegenover insuline. Dit heeft een groot effect op hoe goed je koolhydraten aan kunt qua vertering en of die koolhydraten je “negatief” beïnvloeden door juist meer vet op te slaan. Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, betekent dat je meer en meer insuline nodig hebt om “hetzelfde” werk te verrichten als bij mensen die een hoge insuline gevoeligheid hebben. Hoe meer insuline in je bloed, hoe minder goed je vet kunt verbranden.

Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van HIIT training voor twee weken, je insuline gevoeligheid met 23% kan laten toenemen in een training van slechts 15 minuten! HUP! START MET HIIT!

 

Wat zijn de voordelen van een HIIT workout? Afterburn

Nog zo een fijn voordeel van HIIT. De afterburn is huge! Je verbrandt namelijk nog veel meer calorieën nadat je een korte intensieve HIIT training hebt gedaan. Het afterburn effect. Ook verminderd je hongergevoel. Na een cardio-training heb je snel het gevoel van trek en na een HIIT training is dit veel minder. Een fijn voordeel dus.

100 ways to lose weight: HIIT training

Wat zijn de voordelen van een HIIT workout? Boost aan hormonen

Groeihormonen worden sneller aangesproken na een HIIT workout. Dus naast het verbranden van extra calorieën, zet je je spieren sneller aan tot groei. Daarnaast spreekt het ook je testosteron aan. Groeihormonen en testosteron zijn een geweldige combinatie om vet mee te verbranden en spieren mee te kweken.

Conclusie HIIT training

Zelf ben ik een grote fan van HIIT training. Zeker in de zomermaanden is het aan te raden om wekelijks drie HIIT trainingen toe te voegen aan je fitness- schema. Zo blijft je lichaam de hele dag bezig met verbranden en zul je sneller resultaat boeken. 100 ways to lose weight: HIIT training

Een goed voorbeeld voor een wekelijkse schema zou zijn:

Maandag – 3 kwartier benen en eindigen met 15 minuten HIIT

Dinsdag – Rug en schouders

Woensdag – Rustdag

Donderdag – Benen

Vrijdag – 3 kwartier rug en schouders met 15 minuten HIIT

Zaterdag – Fullbody en HIIT

Zondag – Rustdag

 

Nog meer weten over de juiste opbouw van een fitness dag? Vraag een fitness-schema aan! 100 ways to lose weight: HIIT training

 

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld