Ja, dat is echt waar. Er zijn 100 manieren om af te vallen, en voor ieder werkt wat anders. Daarom bespreek ik elke week een manier om af te vallen. Zo kom jij erachter welke manier het beste bij jouw levensstijl en lichaam past. Deze week staat in het teken van Carb-cycling. 100 ways to lose weight: Carb-cycling

100 ways to lose weight: Carb-cycling

Wat is carb-cycling precies en waar is het goed voor? Zelf heb ik deze vorm van afvallen nog nooit gedaan, dus ik weet niet precies of het bij mij zou passen. Mijn zusje heeft dit voor een lange tijd geprobeerd en is hier een paar kilo mee afgevallen. Voor haar levensstijl is deze manier van afvallen een goede manier.

Het belangrijkste is wel: Als je aan een bepaalde manier van afvallen of eten begint, moet je in gedachte houden; Ga ik dit heel mijn leven volhouden of is dit iets tijdelijks? Zelf vind ik dat erg belangrijk bij het toepassen van een manier om af te kunnen vallen.

Als je dit namelijk maar een paar weken kunt volhouden en vervolgens weer overgaat in je oude patroon, is alles voor niets geweest. Het is een manier van leven en eten, die je vol moet kunnen houden en waar je niet te erge struggles bij hebt.

100 ways to lose weight: Carb cycling

To the point; wat is Carb-cycling nou precies?

Carb-cycling is het afwisselen van de hoeveelheid koolhydraten gedurende de week. Dit betekend dat je bijvoorbeeld 3 dagen low-carb eet, 3 dagen moderate en 1 dag high-carb. Zo krijg je toch de nodige koolhydraten binnen, maar je verkleint hiermee de kans op vetopslag.

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie, maar neem dit wel met mate. Voor een gemiddelde vrouw is ongeveer 150 a 200 gram koolhydraten per dag normaal. 100 ways to lose weight: Carb cycling

Carb-cycling is het afwisselen van dagen met veel en weinig koolhydraten. Door af te wisselen met de dagen, wat betreft koolhydraten, profiteer je wel van de voordelen van koolhydraten (energie) en laat je de negatieve effecten deels achterwege, zoals vetopslag en een verlaagd metabolisme.

Welke dagen ?

Low-carb dagen
Je deelt je week enerzijds in met dagen waarop je weinig koolhydraten binnenkrijgt in combinatie met een calorietekort. Dit zijn de dagen waarop je vet verliest. Doordat je weinig koolhydraten binnenkrijgt, zal je insulinespiegel dalen. Het nadeel van deze dagen is dat insuline een belangrijke rol speelt in het behoud van je spiermassa. Als je teveel low-carb dagen achter elkaar inplant ga je inleveren op spiermassa, wat je natuurlijk niet wilt. Controleer je schema dus op hoeveelheid dagen van elke soort.

High-carb dageHet tegenovergestelde, zijn de high-carb days. Veel koolhydraten binnenkrijgen. Zo zal je insulinespiegel weer stijgen en dit zorgt voor het spierbehoud. Je zal ook je glycogeenvoorraden weer aanvullen, je metabolisme zal weer stijgen en je bent weer klaar om vet te gaan verliezen.

Moderate-carb dagen
Tussen deze twee type dagen in heb je dagen dat je een tussenweg zoekt (moderate-carb), zodat je alle bovenstaande processen kunt onderhouden. Op deze dagen probeer je de insulinespiegel, je glycogeenvoorraden en je lichaamsvet te onderhouden zoals het is. 

Hoe pak je dit aan?

Voor de calorie inname zijn er bepaalde richtlijnen die verstandig zijn om op te volgen tijdens dit schema.

Low-carb dagen: 0,5-1 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht. Eiwit 2,5–3 gram per kg lichaamsgewicht. Vetten 1 gram per kg lichaamsgewicht.

Moderate-carb dagen: 2,5-3 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht. Eiwit 2 gram per kg lichaamsgewicht. Vetten 0,5 gram per kg lichaamsgewicht.

High-carb dagen: 5 gram koolhydraten per kg lichaamsgewicht. Eiwit 2 gram per kg lichaamsgewicht. Vetten 0,3 gram per kg lichaamsgewicht.

Als je deze manier van afvallen wilt toepassen, is het natuurlijk handig als je weet hoeveel en wanneer je de koolhydraten moet gaan eten.

Allereerst is dit je schema: 3 dagen low-carb, 3 dagen moderate en 1 dag high.

  • Moderate days op de dagen dat je traint.  Eet dan voornamelijk zoveel mogelijk koolhydraten rondom je training. Ervoor en erna.
  • Low-carb days op je rustdagen. Train jij 4 of 5 keer in de week? Probeer dan de low-carb day op een dag te doen dat je minder zware lichaamsdelen gaat trainen.
  • High-carb het beste op een dag, waarna je de dag erna een zware training hebt. Dan heb je de energie nog over van de dag ervoor.

Een voorbeeld zou zijn: Moderate – Moderate – Low – High – Low – Low – Moderate

Probeer hier je eigen weg in te vinden, wat betreft je schema en levensstijl. 100 ways to lose weight: Carb cycling

Is dit een goede manier om af te vallen? Wat zijn de voordelen?

Dit hangt volledig af van jouw voorkeuren. Vind jij het fijn als je niet meer hoeft na te denken over je plan en alles duidelijk op papier staat? Dan is dit ideaal. Daarnaast kan het als een klein feestje aanvoelen als jij weer op je high-carb day bent belandt! Omdat je uiteindelijk over de week in een negatieve calorie-inname uitkomt, val je af! En je hebt niet eens echt het idee dat je elke dag op ‘ dieet’ bent.

De nadelen van Carb-cycling

Jammer genoeg neemt carb-cycling een stukje flexibiliteit weg van je normale leven. Het is lastig om onverwachtse etentjes of drankjes te nemen op een dag dat je bijvoorbeeld low-carb hebt. Natuurlijk kan je hier zelf wat mee spelen. Zo kan je gemakkelijk een low-carb inwisselen voor een moderate.

Daarnaast is het voor mensen die vaker dan vijf keer trainen in de week, soms geen pretje. Je moet namelijk ook low-carb days inplannen op dagen dat je fanatiek aan het krachttrainen bent. Ook hier moet je je weg in vinden.

Wel of niet Carb-cycling? 100 ways to lose weight: Carb-cycling

Als jij opzoek bent naar een snelle, effectieve en simpele manier om vet te verliezen en zo min mogelijk je spieren hiermee te verwaarlozen, dan is dit de ideale manier! Je kunt namelijk krachttraining en carb-cycling combineren. Daarnaast stijgt je vetverbranding!

 

Op welke manier wil jij afvallen? Wil jij dat ik deze manier bespreek? Laat het mij dan weten!

 

PS. hebben jullie de poll al ingevuld?

 

[socialpoll id=”2428835″]

 

100 ways to lose weight: Carb-cycling

Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld