Food, My Life

Welke crackers zijn het gezondst?

Bespaar Continu NL

Misschien eet je dagelijks crackers als ontbijt of als lunch en denk je lekker gezond bezig te zijn, maar weet je precies hoeveel calorieën er nou in jouw cracker zitten of dat je wellicht beter een andere variant kan eten? Let’s read on. Welke crackers zijn het gezondst?

Welke crackers zijn het gezondst?

Crackers worden veel gegeten in elk gezin of huishuiden. Bij ons gaan er al redelijk wat pakken doorheen per week. Toch is het belangrijk om te kijken welke crackers gezond zijn, zeker als je bijvoorbeeld meer dan 3 crackers per dag eet. Het verschil van een cracker kan zo maar 50 tot 100 calorieën zijn. Welke crackers eet je, en hoe kies je voor de juiste? Er is zoveel keuze en dan is het lastig om te kiezen. Om het je makkelijker te maken heb ik de check alvast voor je gemaakt!

Waar let ik op?

  • Aantal calorieën
  • De hoeveelheid vezels.
  • Roggemeel.
  • Hoeveelheid suikers
  • Welke extra ingrediënten zitten in de cracker

AH Biologische Rogger en Biologische Quinoa

De hoeveelheid calorieën zijn om het even. De linker foto is van de Quinoa en rechts is van de Rogge.De rogge cracker bevat 57% roggemeel, de quinoa bevat zelfs nog meer volkoren roggemeel (59%) en maar 10% quinoa-vlokken. Quinoa is glutenvrij en daardoor hot en dat verkoopt. Maar laat je niet bedriegen, deze crackers zijn dus niet glutenvrij! Ze bevatten veel vezels, gemiddelde hoeveelheid zout, weinig verzadigde vetzuren, wel 3 gram suiker. Kies dus bij deze voor de Rogge in plaats van de Quinoa.

Welke crackers zijn het gezondst?

WASA crackers

Alle drie de Wasa crackers bevatten zeker 70% volkoren roggemeel. Let op bij de 2 zuurdesem crackers, er zit ook gist in. Dus kun je niet tegen gist, dan is dit geen goede vervanging.
Ze zijn verder laag in suikers, calorieën. Tevens zitten er veel goede onverzadigde vetzuren en hebben ze lekker veel vezels. Verder is de hoeveelheid zout gemiddeld. Ook staan er geen vreemde extra ingrediënten op. Top! Wat betreft de hoeveelheid vezels zou ik voor vezelrijk kiezen, zo zorg je voor een goede stoelgang en een voller gevoel.

Welke crackers zijn het gezondst?
Links = Volkoren Midden = Rogge Rechts = Meergranen

Bolletje crackers

Bolletje meldt wat minder specifiek de percentages van de granen. Er zitten wel meer dan 80% verschillende granen in de Oerknack crackers. En bij de knäckebröd wordt alleen tarwebloem gemeld, geen hoeveelheid. Verder hebben ze alle 4 vrij veel suikers (4,5 – 5 gram) en calorieën. De onverzadigde vetzuren zin gemiddeld, dus ook goed om te nemen.

Welke crackers zijn het gezondst?
Van Links naar rechts= Oerknack waldkorn – Oerknack Meergranen – Knäckebröd volkoren – Knäckebröd Sesam

Leev biologisch volkoren, sesam en lijnzaad

Leev biologisch volkoren, sesam en lijnzaad bestaat uit tarwemeel, 15% lijnzaad, de meeste ingrediënten veelal uit biologische oorsprong. Dit laatste klinkt goed en gezond, helaas bevat het best veel suikers en calorieën.

LU Cracottes volkoren bevat 98,3% granen (vooral tarwe), verder bevat het palmolie, zonnebloemlecithine (als emulgator) en heeft het suiker als ingrediënt! Het is laag in calorieën, maar bevat toch wel redelijk veel suikers. Het bevat niet veel vezels en wel veel zout.

Welke crackers zijn het gezondst?
Links = Leev Rechts = cracottes

Hieronder nog een overzicht van alle voedingswaarden per merk – soort.

 

Merk – soort Kcal per Kcal per stuk Verzadigde vetten per 100 gram Suikers per 100 gram Vezels per 100 gram Eiwitten per 100 gram Zout per 100 gram
AH Biologische rogge 360 60 kcal 0,3 gram 3,0 gram 16 gram 11 gram 1,0 gram
AH biologische quinoa 365 61 kcal 0,5 gram 3,0 gram 14 gram 12 gram 1,0 gram
Wasa zuurdesem rogge 336 41 kcal 0,5 gram 0,3 gram 19 gram 10 gram 1,2 gram
Wasa zuurdesem meergranen 336 47 kcal 0,5 gram 0,3 gram 19 gram 11 gram 1,13 gram
Wasa Volkoren 334 37 kcal 0,4 gram 1,0 gram 19 gram 9 gram 1,0 gram
Bolletje Volkoren knackebrod 410 60 kcal 3 gram 4,5 gram 7 gram 12 gram 1,18 gram
Bolletje Sesam knackebrod 430 65 kcal 3,5 gram 4,5 gram 4 gram 12 gram 1,14 gram
Bolletje oerknack waldkorn 430 80 kcal 3,5 gram 5 gram 5,5 gram 15 gram 1,14 gram
Bolletje oerknack meergranen 440 85 kcal 3 gram 5 gram 5 gram 14 gram 0,85 gram
Leev biologisch volkoren, sesam en lijnzaad 492 74 kcal 2,7 gram 3,8 gram 9 gram 18,9 gram 1,0 gram
LU Cracottes Volkoren 370 27 kcal 1,0 gram 8,9 gram 5,1 gram 12 gram 1,63 gram

Wellicht vind je deze blogs ook leuk:

Welke havermout is het gezondst? 

Welke kwark/yoghurt is het gezondst? 

Dit is de beste cracker!

De meest gezonde crackers zijn de crackers van WASA. De hoeveelheid calorieën per crackers zijn veel lager dan andere crackers, de hoeveelheid vezels zijn gemiddeld hoger en de cracker bevat weinig suiker en onnodige vetten. Zelf neem ik ook dagelijks de crackers van WASA, omdat ik weet dat deze goede calorieën bevatten en een lekkere smaak hebben. het is gewoon zonde als je 1 cracker van bijvoorbeeld bolletje neemt en dat je hier voor in de plaats 2 crackers van WASA kan nemen, toch?!

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad en inzicht krijgt in hoe je naar producten en ingrediënten kan kijken. Het scheelt dus echt veel welke crackers je koopt!

Welke crackers zijn het gezondst?