Alles wat je moet weten over eiwit-shakes


Waarom neem je eiwit-shakes? En is het niet een of ander raar goedje? Moet je niet gewoon alle voedingswaarden uit echte producten halen? Of heeft het nemen van eiwit-shakes juist wel effect? Vandaag vertel ik je hier graag meer over! Read on! Alles wat je moet weten over eiwit-shakes.

Alles wat je moet weten over eiwit-shakes

Allereerst de definitie van een eiwit-shake. Een eiwit-shake is een poedervorm van eiwitten, die gemengd worden met water of melk voor een eiwit-shake. Waarom neem je dit? Een eiwit-shake wordt merendeel gedronken door sporters die op een makkelijke en vooral verantwoorde manier aan hun eiwitten willen komen.

Tijdens het sporten ben je bezig met het ‘scheuren’ van je spieren. Eiwit zorgt voor het herstel van je spieren. Na het sporten wordt ook aangeraden om gelijk eiwitten binnen te krijgen, om te zorgen voor een snel spierherstel. Een goede manier om dit te doen, is door het drinken van een eiwit-shake. Meestal voordeliger en gezonder dan op een andere manier aan je eiwitten te komen.

Hoeveel eiwit heb je nodig op een dag?

Stel je eens voor. Je weegt 60 kilo en je sport 4 keer in de week. Als jij bezig bent met je voeding, zal je ongeveer 120 gram aan eiwitten binnen moeten krijgen op een dag. Dat is veel! Een ei bevat 13 gram eiwit. Reken maar uit hoeveel eieren jij op een dag moet gaan eten om aan je eiwitten te komen.

Een eiwit-shake bevat daarentegen maar liefst 20 tot 25 gram eiwit. Nu zeg ik niet dat je al je eiwitten uit een eiwit-shake moet halen, maar het is goed om bijvoorbeeld na het sporten een eiwit-shake te nemen. Zo ben je snel voorzien van je eiwit-inname en hoef je geen bakken kwark of kipfiletplakjes te eten na het sporten. (Wat natuurlijk ook gewoon kan hoor, ligt maar net aan je voorkeur!)

Meer over eiwitten:

Dit moet je doen om spierpijn te voorkomen

Wat moet je eten na het sporten?

Voedingsschema op maat

Waar bestaat de eiwit-shake uit?

Voorheen waren er nog niet zoveel keuzes als het gaat om de eiwit-shake, maar tegenwoordig kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een smaak van. Denk maar aan chocolade, cookies and cream, oreo, aardbei, banaan. Maar ook de vorm eiwit is tegenwoordig in vele varianten.

Het eiwit kan van verschillende bronnen komen, zoals whey, caseïne, soja, ei of zelfs plantaardig. (Mijn voorkeur) Omdat ik niet tegen soja en zuivel kan ( waar merendeel van de shakes uit bestaat) neem ik tegenwoordig alleen nog maar plantaardige eiwit-shakes van Body en Gym shop. (Koop nu met 15% korting)

 

Alles wat je moet weten over eiwit-shakes

Vragen over eiwit-shakes

 

Veel voorkomende vragen over eiwitshaker zijn: Is het een maaltijdvervanger? Kan ik het ook nemen als ik niet sport? Zijn eiwit-shakes veilig? Zitten er anabolen in eiwit-shakes? Moet ik mijn shake mengen met water of melk? De vragen zijn oneindig, maar ik wil hier graag antwoord op geven.

Ik kan me voorstellen dat sommige mensen zo hun twijfels hebben over de veiligheid van eiwit-shakes. Voorheen was het ook niet zomaar iets wat je nam of zat er al snel een naam achter, als bijvoorbeeld maaltijdvervanger of iets dergelijks. (Wat ik zeker afraad!). Eiwitshaker zijn gemaakt van natuurlijke eiwitbronnen als melk, eieren of planten. Natuurlijke bronnen, dus absoluut niet gevaarlijk.

Rare supplementen?

Er zijn ook geen rare supplementen aan toegevoegd. Dat is nou juist wat het voordeel is van de eiwit-shakes. Geen rare toevoegingen en alleen datgene wat je nodig hebt. Eiwitten. Als jij zoveel eieren op een dag wilt eten, om aan eiwitten te komen, neem je automatisch ook meer vet op en dit is nou net niet wat je wilt.

Of je het kan nemen als je niet sport? Ook als je niet sport, moet je aan je eiwitten komen. Niet zo zeer om je spieren te herstellen, maar omdat je lichaam simpelweg zijn eiwitten nodig heeft voor onderhoud en functioneren. Dus ook als je niet sport, kan je eiwit-shakes nemen.

Alles wat je moet weten over eiwit-shakes

Waarom een eiwit-shake goed is

Als je een voorstander bent van gemak en efficiency, raad ik zeker aan om eiwit-shakes te nemen. Je komt, zoals ik al zei, snel en gemakkelijk aan je eiwit-behoefte. Daarnaast is het voordeliger, omdat een eiwit-shake gemiddeld 0,50 cent – 1,00 per stuk kost. Maal 5 x per dag (als je aan je behoefte wilt komen) is voordeliger dan alle bakken kwark of andere manieren hoe jij aan je eiwitten wilt komen.

Op welke tijdstip neem ik mijn shake?

Eiwit-shakes zou je op elk moment van de dag kunnen nemen, maar er zijn natuurlijk ook wat voorkeuren als het gaat om de tijd van de dag. Het beste is voor en na het sporten veel eiwitten binnen te krijgen. Ikzelf neem af en toe mijn shake voor het sporten, en soms weer na het sporten. Net hoe het uitkomt op de dag, wat betreft mijn eten.

Daarnaast niet te vergeten! Voor het slapengaan wordt weinig aan eiwitten gedacht. Het is belangrijk om voor het slapen gaan nog wat eiwitten binnen te krijgen. Zo blijft je lichaam heel de nacht aan het werk.

Alles wat je moet weten over eiwit-shakes

Welke eiwitten raad ik aan?

Simpel! Kijk goed naar de macronutrienten van de eiwit-shake. Dit betekent de hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten in jouw eiwit-shake. Zelf neem ik graag de Vegan protein shake van Body en Gym shop. Daarnaast is de real whey eiwit-shake een goede aanrader! Een goede shake bevat ongeveer per schep (30 gram) 100 calorieën, waarvan 20 gram eiwit, 5 gram koolhydraten en 2 gram vet.

 

Alles wat je moet weten over eiwit-shakes Alles wat je moet weten over eiwit-shakes

 

 

Feit

Goedkoop is vaak minder goed. Uit ervaring weet ik dat een goedkope shake echt minder goed is. Een eiwit-shake kost nou eenmaal rond de 30 euro, maar hier doe je wel heel lang mee. Je haalt hier ongeveer 60 shakes uit. 2 maanden eiwit-shakes dus.

Welke eiwit-shake neem jij? En waar heb jij goede ervaringen mee? Let me know! Alles wat je moet weten over eiwit-shakes

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld

[socialpoll id=”2428835"]