Supermarkten liggen er vol mee en velen mensen zweren erbij. De superfoods. Elke week licht ik een manier uit om wel of niet van af te kunnen vallen. Deze week staat in het teken van Superfoods. Zijn deze zo goed voor je als iedereen denkt? Of zijn de meningen hier over verdeeld? Ik zocht het voor je uit. 100 ways to lose weight: Superfoods

100 ways to lose weight: Superfoods

Allereerst stellen we de definitie van superfoods voor.

Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan wordt gezegd dat ze een hoog gehalte aan voedingsstoffen en bioactieve stoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten.

De term is niet wettelijk omschreven en kan door iedereen gebruikt worden. Volgens het Voedingscentrum zijn superfoods ‘producten waar superkrachten aan toegekend worden’. De instantie gelooft echter niet dat deze ‘superkrachten’ echt bestaan. Woordvoerster Patricia Schutte verklaart: “Er bestaan geen superfoods.

De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten is variatie het toverwoord.” Overigens heeft het Voedingscentrum geen diepgravend onderzoek gedaan. Ze baseren hun bevindingen op Europese instanties die gezondheidsclaims onderzoeken.

100 ways of losing weight: Superfoods

Superpowers?

Superfoods zouden door een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen en antioxidanten allerlei positieve effecten hebben op de gezondheid. Maar geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd. Voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, cacaobonen, hennepzaad, tarwegras. Maar ook bessen, rode druiven, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden wel als superfood gezien.

Het Voedingscentrum is van mening dat er geen superfoods bestaan. Niet één voedingsmiddel kan alle essentiële voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf is de beste manier om alle belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wat wordt gezegd over Superfoods?

Aan superfoods worden positieve eigenschappen toegeschreven. Ze zouden het libido verhogen, hart- en vaatziekten voorkomen, helpen met afvallen of depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen.

De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. Omdat er geen officiële definitie is van superfood, geven mensen dit stempel aan uiteenlopende voedingsmiddelen die in samenstelling verschillen. Superfood heet soms supervoeding of supervoedsel. Het wordt ook wel specifieker supergroente of superfruit genoemd.

100 ways of losing weight: Superfoods

Welke superfoods kennen we?

Voorbeelden van producten die als superfood worden verkocht zijn: gojibessen, cacaopoeder, chiazaad, hennepzaad, bijenpollen, tarwegras, kokosvet, zeewier en algenextracten. Voorbeelden van ‘gewone’ superfoods’

Daarnaast worden  ook wel ‘gewone’ producten als superfoods genoemd. Voorbeelden hiervan zijn verschillende soorten fruit en groenten zoals: bessen, rode druiven, knoflook, uien, koolsoorten, tomaten, broccoli, vette vis (omega-3 vetzuren), olijfolie, bepaalde noten, donkere chocolade en groene thee.

Waarom zijn supergoods goed voor je?

Door het eten van superfoods zal je levenskracht en energie in grote mate toenemen. Ze verbeteren namelijk de algemene gezondheid, versterken het immuunsysteem, verhogen de serotonine productie, verbeteren het seksleven, zuiveren, voorzien het lichaam van alle nodige voedingsstoffen en zijn vaak ook nog lekker!

Op deze manier verbetert je concentratievermogen, heb je meer energie en ga je zelfs op een positievere manier naar het leven kijken!

Ook zal je door het eten van superfoods minder aangetrokken worden tot ongezond voedsel.

Superfoods zorgen ervoor dat we beter gevoed zijn terwijl we minder eten. Vaak hebben we de hele dag behoefte aan eten, alleen om ons bloedsuikerniveau op peil te houden, maar uiteindelijk krijgen we hierdoor slechts weinig echte voeding binnen omdat de meeste alledaagse voeding en fast food vooral lege calorieën bevat.

Met superfoods kan je gemakkelijker een ideaal gewicht bereiken en gezonde voedingsgewoonten aannemen zonder dat je hiervoor een heel sterke wilskracht moet hebben en zonder dat je allerlei vitaminen en voedingssupplementen moet slikken.

100 ways of losing weight: Superfoods

 

Gezond?

De meeste superfoods bevatten voedingsstoffen zoals  vitamines, mineralen en antioxidanten, die gezondheid bevorderende eigenschappen hebben. Deze stoffen komen ook voor in gewone voedingsmiddelen. Geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn over het algemeen niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Een superfood bevat meestal niet alleen goede voedingsstoffen, maar ook stoffen waarbij een grote inname niet goed voor je is. Als je bijvoorbeeld een handje gojibessen neemt, zit je al aan de 120 calorieën. En dit zijn niet alleen goede calorieën.

 

Ongezond?

Sommige producten met het label superfood bevatten naast gezonde voedingsstoffen, ook voedingsstoffen die minder goed zijn voor de gezondheid. Zo zijn er aanwijzingen dat bepaalde stoffen in cacao een gunstig effect hebben op de bloedvaten. Maar in chocolade zit ook veel verzadigd vet. Verzadigd vet vergroot juist de kans op hart- en vaatziekten. Chocolade bevat bovendien veel calorieën.

 

Zijn superfoods gevaarlijk?

Veel superfoods zitten bomvol met vitaminen, mineralen en antioxidanten. Dit zijn dingen die je lijf hard nodig heeft. Dus wat is er mis met het eten van superfoods? Helemaal niks! Volgens het Voedingscentrum gaat het mis wanneer mensen erin doorslaan. Achter de superfoods zit namelijk wel een hele hoop marketing.

Het gevaar bestaat dat door deze marketing mensen gaan geloven dat ze grote hoeveelheden superfoods nodig hebben. Dan lopen ze het risico op een onvolwaardig en eenzijdig eetpatroon. Hoe super sommige superfoods ook mogen zijn, een gevarieerd eetpatroon is nog altijd het gezondst voor je lijf.

100 ways of losing weight: Superfoods

 

Superfoods: een overdosis aan gezonde stoffen?

Behalve het gevaar van een eenzijdig eetpatroon, heeft het eten van veel superfoods nog een gevaar in zich. Omdat superfoods zo bomvol gezonde stoffen zitten, bestaat het gevaar dat het eten van té veel superfoods juist weer ongezond wordt. Voedingstoffen zijn goed, maar meer is niet altijd beter. Als ons lichaam voldoende voedingstoffen heeft opgenomen wordt het niet ‘extra’ gezond door nog meer voedingstoffen. In het beste geval doet ons lichaam niks met de extra voedingstoffen, en in het slechtste geval zijn extra voedingstoffen juist ongezond.

Wie elke dag een paar handjes paranoten eet, kan de maximaal toegestane dosis selenium overschrijden. Selenium is een sporenelement dat ons lijf nodig heeft om de cellen goed te laten functioneren. Maar in grote hoeveelheden is selenium juist giftig. Ook kun je te veel anti-oxidanten binnenkrijgen.

Superfoods: ongewenste bijwerkingen

Ook hebben sommige superfoods een aantal bijwerkingen die ongezond zijn. Zo heeft chiazaad bijvoorbeeld een bloedverdunnende werking. Mensen die bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen gebruiken, wordt daarom ook afgeraden om chiazaad te eten. Ook kunnen mensen last krijgen van een opgeblazen gevoel, diarree en winderigheid.

Goede vervangers van Superfoods

Om goede voedingswaarden binnen te krijgen, heb je genoeg opties. Zo ook voor het vervangen van de superfood. De populaire chiazaden kunnen makkelijk vervangen worden door avocado’s.  De avocado bevat net als het chiazaad ontzettend veel goede omega 3 vetzuren en vezels. Daarnaast bevat de avocado vitamine E, magnesium, fosfor, ijzer, vitamine B1, B2, B6, B11 en calcium. En de bekende gojibes, die naar verluidt kanker zou tegengaan.

20 gram gojibessen leveren ongeveer evenveel vitamine C als een sinaasappel. 100 gram boerenkool daarentegen bevat 100 procent van de vitamine C die je dagelijks nodig hebt. Dit is meer dan de vitamine C in een sinaasappel. Boerenkool is ontzettend gezond en helpt tegen veel ontstekingen in het lichaam. En tarwegras. Dit zijn gekiemde tarwekorrels, die tot een soort ‘power-sap’ worden gemaakt. Het alternatief is broccoli. Deze groente bevat een hoop antioxidanten en is bovendien een stuk lekkerder dan tarwegras.

Genoeg keuzes als het gaat om het binnenkrijgen van gezonde voedingswaarden, die veel goedkoper zijn dan de superfoods in de supermarkt en die dezelfde effecten hebben op je lichaam.

100 ways of losing weight: Superfoods

 

Wel of geen superfoods gebruiken om af te vallen?

Op basis van onderzoeken is het niet per se nodig om gebruik te maken van superfoods. Ze bevatten voedingswaarden die het lichaam nodig heeft voor een gezonde levensstijl, maar daarnaast bevatten ze ingrediënten die niet nodig zijn en de calorie-inname snel doen stijgen. Zo krijg je binnen de kortste tijd teveel calorieën binnen en dit is juist niet wat je wilt.

De term superfood lijkt vooral een marketingstunt te zijn. Dit houdt echter niet in dat de producten die de naam superfood krijgen niet gezond zijn. Ze zijn alleen niet gezonder dan de groentes die we al kenden. Het blijft belangrijk om gevarieerd te eten. De basis ligt natuurlijk bij een zo natuurlijk mogelijk voedingspatroon. Maar dit kan wel aangevuld worden met specifieke superfoods die bij jouw unieke lichaam passen. Superfoods kunnen disbalansen en tekorten opheffen en meebouwen aan een sterk en vitaal lijf.

Mijn advies is het vervangen van de superfoods door bovenstaande alternatieven. Zo krijg je gemakkelijk en goedkoop de goede voedingswaarden binnen!

X Dailydoseofdaph X Daphne Sonneveld